ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меркел плати скъпо за коалицията

зеехофер меркел шулц

След редица препятствия и преговори, продължили почти половин година, Германия е напът да се сдобие с коалиционно правителство. Цената обаче, която канцлерът Ангела Меркел плати, е висока. Нейната Християндемократическа партия се раздели с ключови министерства, за да бъде скрепен съюзът със Социалдемократическата формация.

В последните часове на преговорите, които бяха удължени два пъти след крайния срок – 4 февруари, Ангела Меркел отстъпи включително и финансовото министерство. Социалдемократите получиха още министерствата на външните работи, на труда, на правосъдието, семейството и околната среда, а Християнсоциалният съюз – баварският партньор в консервативния блок на Меркел – се сдоби с Министерството на вътрешните работи и си запазва транспортното ведомство. Останали само с министерствата на отбраната, на икономиката, здравеопазването и образованието, християндемократите, макар и водещ партньор в коалицията, ще имат ограничено влияние.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц ще стане външен министър, въпреки че по-рано категорично изключваше възможността да приеме пост в правителство на Меркел. Самият Шулц го потвърди с думите, че досегашният външен министър и негов съпартиец Зигмар Габриел е свършил много добра работа, но занапред той ще го замести.

Кметът на Хамбург, социалдемократът Олаф Шолц, ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федерално министерство на финансите.

Съгласно коалиционното споразумение лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер, който се противопоставяше на отварянето на страната за бежанци, ще оглави вътрешното министерство, отговарящо за имиграцията, бежанците и вътрешната сигурност. Изпълняващият длъжността министър на финансите Петер Алтмайер от християндемократите ще стане министър на икономиката, а министърът на отбраната и негова съпартийка Урсула фон дер Лайен ще запази тази длъжност.

Сериозните отстъпки, които бяха направени пред социалдемократите, се обясняват с това, че членската им маса ще има решаващата дума за формирането на новото правителство. По коалиционното споразумение ще трябва да се произнесат 460-те хил. членове на партията, а процесът ще отнеме няколко седмици. Резултатите се очакват на 4 март. Много членове обаче са негативно настроени към нова коалиция с Меркел след катастрофалното представяне на тяхната партия на изборите миналата година. Недоволството им се подхранва и от обстоятелството, че според тях партията им е направила прекалено големи отстъпки по въпросите за здравното осигуряване и трудовия пазар. Германски медии съобщават, че от началото на годината във формацията са се записали хиляди нови членове само за да могат да гласуват против споразумението.

Ангела Меркел ще трябва да получи единствено одобрението на християндемократите на партиен конгрес, което е доста по-малко препятствие. Но пък тя бе изправена пред вълна от критики, идваща от редиците на нейния консервативен блок, заради отстъпките, които направи в името на коалицията, и най-вече заради предаването на финансовото министерство. Депутатът от Християндемократическата партия Кристиан фон Щетен заяви, че "осакатяването на кабинета е политическа грешка" и че негови колеги са уплашени от това кои министерства получават социалдемократите. По думите му предаването на финансовото ведомство в техни ръце създава опасност в него да влезе "повече европейска политика".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст