ДПС: Управляващите оставиха “улицата” да управлява

ІХ Конференция на ДПС Рамадан Аталай

Ситуацията в Пловдив около убийството на Жоро Джевизов – Плъха показва, че властите не се справят с подобни проблеми. От политическа гледна точка можем да допуснем, че се прави опит да се отвлича вниманието от предишните скандали. Управляващите оставиха „улицата”, да управлява една кризисна ситуация, каквато е случаят в Пловдив. Това заяви Рамадан Аталай от ДПС пред Нова телевизия. 

Той направи сравнения с шесторното убийство от Нови Искър с убийството на крадеца от Пловдив, казвайки, че в единия случай полицията и прокуратурата са информирали непрекъснато обществото за последните факти.

Аталай заяви, че големите теми в момента са ЧЕЗ, здравната каса и други подобни. Той не пропусна да разкритикува и често използвания от медиите израз „сараите на ДПС”, като каза, че с това в последните години се прави „голяма политика”.

„Движението за права и свободи няма да смени курса да поддържа стабилността и сигурността в държавата. Това, че управляващите не могат да предложат сигурност и стабилност, не означава, че Движението за права и свободи е тръгнало да създава напрежение”, каза Аталай.

Той заяви, че в държавата има нестабилност, която произтича от управляващата коалиция и особено от „Обединени патриоти”.

„Искаме демонтаж” на тези, които „не са готови да управляват”, каза представителят на ДПС. Според него управляващите изпитват страх и паника от това, което „може да им се случи, което се е случило и през 2013-та година”.

„Всяка опозиция се стреми към властта. Второ, Движението за права и свободи смята стабилността на държавата за по-важна, отколкото каквито и да е избори. Дали ще има избори не е решение на Движението за права и свободи, а самата обстановка подсказва”, заяви Аталай за плановете на ДПС.

Във връзка с продажбата на ЧЕЗ от коалиционното правителство на НДСВ и ДПС преди години, Аталай заяви, че преди въпросната сделка, загубите на дружеството са били над 30 %, докато сега са под 10.

„Една от основните причини за приватизацията беше, че държавата не може и няма как постоянно да определя цените на доставката на електроенергия. Ако върнем обратно, държавата да застане начело, тогава ще видите, че протестите, които ежемесечно могат да се проявят, ще са пред сградата на Министерския съвет. Нито едно управление няма да издържи на такъв натиск, защото когато си изнесъл контрола извън държавното управление, обществото е спокойно и знае, че то се контролира от един независим политически орган”, каза Аталай за приватизацията на ЧЕЗ и другите ЕРП-та.

Той заяви, че на последното събиране на ДПС, Ахмед Доган е изразил загриженост за сигурността на държавата, както и за това как партията да стигне до гражданите.

За тези, които напуснаха на ДПС, вливайки се в ДОСТ, Аталай заяви, че Централният съвет на движението е решил, че всеки, който желае да се върне в редиците на партията, е добре дошъл.

Той изрази възгледите на ДПС и за казуса с АЕЦ „Белене”. „Движението за права и свободи казахме, че ако нямаме енергийна стратегия, която да определи каква енергия и от какви източници ни трябва, ще изпаднем пак в онази ситуация дали да построим Белене или не”, каза той.

„Народното събрание има мораториум за строителство на Белене”, каза той и призова премиера Борисов да „внесе в НС решение какво ще се прави с Белене”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст