Политическото напрежение в енергетиката е по-голямо от това в контакта

тец бобов дол

Страстите около продажбата на активите на ЧЕЗ в България успяха да изместят и политическото, и медийното внимание от друг актуален проблем, който бе номер едно в дневния ред в енергетиката само допреди две седмици – заканата на работодателските организации да излязат на протест, ако държавата не вземе спешни мерки, за да нормализира ситуацията с високите цени на тока за бизнеса на свободния пазар. Настояха и за оставката на енергийния министър, но оттеглиха това искане, след като им бяха обещани конкретни законодателни мерки.

Днес те ще бъдат във фокуса на вниманието на парламента, където ще се проведе кръгла маса по темата. С интерес се очаква представянето на ролята, която ще има Фондът "Сигурност на електроенергийната система“ във връзка с обсъжданите мерки. Председателят на Управителния съвет на Фонда Диан Червенкондев коментира в аванс за слушателите на "Хоризонт": "Това, което в момента се предлага, е с цел да се изкарат на борсата повече производители, да има по-голямо предлагане и съответно когато предлагането и търсенето се срещат на съвършения конкурентен пазар, какъвто би следвало да бъде енергийната платформа на Българската независима електроенергийна борса, трябва да се определи реалната пазарна цена.

Предвижда се на борсата да излязат и производителите, чийто ток досега НЕК беше длъжна да изкупува на много по-високи цени. Тъй като на енергийната борса е възможно те да продават електроенергията си по-евтино от досега, разликата в цените се очаква да се поеме от Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

"Фонд "Сигурност на електроенергийната система" трябва да прецени каква е цената, която е продадена, какъв е реперът, така да се каже – или базисната цена, която ще бъде определяна от Комисията за енергийно и водно регулиране, и какъв е реалният договор на конкретния производител на скъпа енергия и да бъде компенсиран до цената по сега действащия договор, така че държавата да си изпълни своите ангажименти във вече сключените и подписани договори".

Моделът, по който ще се определя какво трябва да компенсира Фондът, предстои да се уточнява. Това, което е ясно до момента, е, че този компенсаторен механизъм ще действа по веригата от реализираната цена на борсата до преференциална цена, която в момента действа по вече подписан договор на конкретния производител на скъпа енергия: "Фонд "Сигурност на електроенергийната система" трябва да сключи нов договор, който да замени НЕК с Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и ние да компенсираме конкретната реализирана енергия до вече договорената преференциална цена", обясни Червенкондев. Той коментира и дебатите около сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България, като каза, че "политическото напрежение в енергетиката, което се внася в енергийната система, е много по-високо от истинското напрежение в енергийната мрежа":

"Защото каква е разликата кой точно е собственик на ЧЕЗ или пък кой би го управлявал? Стана политически скандал, докато всички потребители, включително на ЧЕЗ, включително и на останалите електроразпределителни предприятия, са защитени от Закона за енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране. В случай че има влошаване на услугата, която се предлага, Комисията стриктно налага и глоби, и санкции, а има и разписан механизъм в Закона за енергетиката, в случай че даден един оператор не се справя със своя лиценз, той може да бъде отнет и да бъде възложено управлението на това дружество на особен управител, така че да бъдат гарантирани доставките на електроенергия до всички клиенти на конкретното разпределително предприятие. Мисля, че клиентите са достатъчно защитени. А да не забравяме, че цената на регулирания пазар – всички клиенти, които в момента плащаме, е под закрилата и се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране, а не от собственикът на конкретното дружество".

"Политическото напрежение е повече от напрежението в контакта", обобщи Диан Червенкондев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст