Прокуратурата се уплаши от народа, пуска от ареста д-р Иван Димитров срещу подписка

Прокурор

Най-леката мярка за неотклонение – „Подписка” наложи пловдивската прокуратура за рентгенолога д-р Иван Димитров, който застреля крадец. Това съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Георги Пенев. Основанието е, че няма опасност докторът да се укрие или да извърши ново престъпление, сочи bTv.

От държавното обвинение остро разкритикуваха изказванията на политици и юристи във връзка със случая. Според прокурорите е неприемливо да се отправят призиви за освобождаване на доктора и за освобождаването му от отговорност с мотива за неизбежна отбрана, при положение, че не се знаят всички факти около случилото се.

„С името и подписа си съм преценил, че т.нар доктор, който в момента е национален герой, е извършил престъпление – превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Ще му бъде повдигнато обвинение и за незаконното притежаване на патроните и пистолета”, подчерта Пенев.

За първото деяние може да получи до 5 години затвор, а за второто – от 2 до 8 г.

Окръжният прокурор Румен Попов посочи, че след разпита на 15 свидетели и множество експертизи включително на записи от охранителни камери е станало ясно, че убитият Георги Джевизов – Жоро Плъха е бил сам, а не със съучастник. „При извършването на опита за кражба в гаража поне около 30 минути извършването на подготовката на кражбата е наблюдавано от самия обвиняем без да съобщи на правоохранителните органи”, обясни Попов.

Междувременно съпругата и децата на доктора не са били в жилището на втория етаж, а в Крумово. Сблъсъкът между Димитров и Джевизов станал в двора, което според прокурора изключва хипотезата за неизбежна отбрана, при която може да се използва несъразмерна сила. 3 пъти била променяна версията с какво крадецът е замерил лекаря – с метална тръба, табела и нож.

Ножът е открит в жилището на д-р Иван Димитров. Измит. Не е собственост на обвиняемия – той е имал нож, който си е останал неизваден в дрехите му.

Крадецът побягва, като по-късно почива от раните си. Фаталният изстрел е попаднал отпред, отгоре надолу.

Междувременно лекарят не звъни на 112, а на свой приятел, с който премахват гилзите и кръвта от двора. С трето лице е говорено за укриване на огнестрелното оръжие. Когато все пак полицията стигнала до д-р Димитров, той отрекъл да има общо със случая. В дома му са открити още незаконни боеприпаси. „Дали има неизбежна отбрана, дали няма – това ще се изясни в хода на едно достатъчно пълноценно разследване”, подчерта Попов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст