Румен Гълъбинов: Ще платим двойно за влизане на държавата в ЧЕЗ – като данъкоплатци и като потребители

Конференция на тема: Прелом в застраховането - публично обсъждане на нов кодекс за застраховането Румен Гълъбинов

"Очаква се който и да купи което и да е електроразпределително дружество в България, да иска си върне инвестициите с продажбата на електроенергия, съпътстващи услуги и оптимизация на разходите. Няма да е нелогично, ако се поиска увеличаване на цената на тока по-късно през годината. Това би могло да се случи и без да я има сделката за ЧЕЗ. Тя не е оправдание да се иска увеличение на цената на тока. Но въпреки това се наслагват и тези фактори и някой трябва да плати сметката." Това заяви в предаването "12+3" икономистът Румен Гълъбинов, който анализира социално-икономическата цена на сделката за ЧЕЗ.

В коментар на тезата за одържавяването на енергетиката икономистът посочи, че и в момента ролята на държавата в енергетиката не е малка, а допълнително влизане на държавата във вече приватизирани субекти в енергетиката носи две тежести за данъкоплатците: "Трябва да си зададем въпроса искаме ли да платим два пъти за това да ползваме ток – един път като данъкоплатци, за да може държавата с парите от нашите данъци да си плати участието и втори път – като потребители, които плащат сметката всеки месец. Не знам дали в крайна сметка това връщане на държавата в енергетиката няма да ни излезе по-скъпо на нас, потребителите."

Много бих искал тази сделка да не е пример, който да отблъсква инвеститорите. Досега след намеси на държавата в сектор енергетика инвеститори са излизали от страната ни, подчерта Гълъбинов и припомни примери. Не съумяваме все още да се представим като доверено, спокойно, предвидимо място за инвестиции, обобщи Гълъбинов: "Тоест, не мога да кажа, че в България съумяваме да привлечем голям международен инвеститорски интерес в българската енергетика. Вероятно тук се преплитат много интереси – не само икономически, а също и политически. Българската енергетика малко се преекспонира като потенциал и възможности. В българската енергетика все още има стари слабости, които не са преодолени – в самите енергийни дружества, в Българския енергиен холдинг, в НЕК, слабости в управлението на риска от гледна точка на големи енергийни инфраструктурни проекти. Очевидно не съумяваме към момента да се представим атрактивно за повече влизащи инвеститори." 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст