220 хил. българи са ставали жертва на грабеж. Всеки пети – готов на самозащита!

Обир

220 хил. пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж или друго престъпление в последната една година. 62% от хората пък биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20% – към роднини. 29 на 100 от българите не се чувстват сигурни в домовете си. Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд"за нагласите на българите към личната им сигурност, сочи телевизия "Bulgaria on air.

Във връзка с убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, който беше застрелян от д-р Иван Димитров в Пловдив социологът Евелина Славкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че на практика протестите в града, провокирани от ареста на лекаря, не са били изненада за никого. "Хората излязоха на улицата, защото ареста на д-р Димитров и първоначалната информация, която беше дадена за случая, беше символ на това, че не можеш сам да се защитаваш в собствения си дом, ако някой те нападне", обясни социологът. "Когато нямаш доверие към институциите или то е понижено, е съвсем нормално обществото да реагира по този начин", каза още Евелина Славкова.

Проучването на "Тренд" от своя страна показва, че всеки пети българин е готов сам да се защитава дори и с насилие. Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на малки селища в сравнение със София. Общо 78 на сто твърдят, че в България човек не може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление. Високи са дяловете на обявили, че изпитват страх от крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст