ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Австрийските вложения поставят страната на второ място сред чуждестранните инвеститори у нас

Райфайзен

Днес премиерът Бойко Борисов ще се срещне с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц, който пристигна на официално посещение в София. Двамата ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на Европейския съюз.

Австрия се отличава с висок стандарт на живот и социално ориентирана пазарна икономика. Страната е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. Стокообменът между страните ни прескочи 1 млрд. евро още през 2007 година. След две пропадания през 2009 и 2010-а, когато търговията бе около 900 млн. евро, двустранните отношения вървят възходящо.  

През 2016 г. износът за Австрия е в размер на 458.7 млн. евро (11.6% ръст в сравнение със същия период на 2015 г., 1.9% дял и 16 място в българския износ), а вносът от Австрия възлиза на 722 млн. евро (1.6% увеличение, спрямо 2015 г., 2.8% дял от общия внос, 13 място във вноса).

Водещи стоки в износа за Австрия през 2016 г. са: двигатели (8.4%), артикули и съоръжения за физическа култура, гимнастика, атлетика, други видове спорт (7,8), машини за кондициониране на въздуха (7.15%) и други. Водещи стоки във вноса от Австрия през 2016 г. са медикаменти (8.5%), автоматични машини за обработка на информация (4.6%), електрически апарати (2.9%), и други.

За съжаление, салдото през изминалите десет години все е отрицателно за България, макар и намаляващо.

През месеците януари – септември 2017 г. износът за Австрия е в размер на 370 млн. евро (15 място в българския износ), а вносът от Австрия възлиза на 532.8 млн. евро (13 място във вноса).

Австрия заема водещи позиции по инвестиции в пет страни от региона на Югоизточна Европа (Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Румъния и България).

За периода 1996-2016 г. преките чуждестранни инвестиции на Австрия в България възлизат на 6.2 млрд. евро, с което страната се подрежда на второ място по размер на ПЧИ у нас. По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 7 проекта с австрийско участие: "Петромакс Рифайнъри България" – Силистра, "Кнауф" ЕООД – София с два завода за гипсови мазилки и производство на гипсови плоскости, "Пайплайф" България ЕООД – Пловдив и "Сентилион" ООД – София, "Амер Спортс БГ" ЕООД – Чепеларе (Amer Sports, Австрия, Финландия) и Voestalpine VAE – София.

Австрийските компании са сред водещите в класацията на 100-те най-големи чуждестранни инвеститори в България. Вложенията им са концентрирани в почти всички сектори: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании.

Австрийската компания EVN бе отличена с наградата инвеститор на годината за 2011 г. в категорията Инвестиции в иновации за Проекта нова когенерационна централа на площадката на съществуващата ТЕЦ „Пловдив Север".

Сред големите австрийски фирми у нас са Mtel, EVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Knauf, Uniqa, Palfinger, Baumit и други. Освен това през 2017-а за първи път стоките, изнесени към Австрия, са повече от внесените оттам.

Двете страни страни търсят възможности за опознаване и извън бизнеса. През деветте месеца на 2017 г. 128 141 австрийски граждани са посетили България. Австрия заема 16 място сред водещите страни по брой чуждестранни туристи и 9 място сред страните членки на Европейския съюз. Интересът на българите към тази централноевропейска страна е висок. За същия период общо 158 301 човека са посетили Австрия, което е 25.8% ръст и 8-мо място като предпочитана туристическа дестинация.

Голям брой австрийски компании имат бизнес у нас. Четирийсет процента от тях смятат, че има подобрение в икономиката на страната през миналата година. Добрата новина е, че те се надяват този тренд да продължи и през 2018-а. Същевременно австрийските инвеститори очакват по-активни действия от българското правителство за справяне с проблеми, като корупцията и престъпността, по-предвидима икономическа политика и правна сигурност. Това показва проучване сред предприемачите от тази държава, проведено от Австрийското търговско представителство.

България е привлекателна за австрийския бизнес заради ниските данъчни ставки и изгодните разходи за труд. Емиграцията и липсата на квалифицирана работна ръка обаче възпрепятстват ръста на инвестициите и за разширяване на производството.

Общо 63% от анкетираните отчитат ръст на оборота, увеличаване на поръчките към тях и на броят на служителите.

Малко над половината от австрийските фирми изтъкват необходимостта от повишаване на квалификацията на кадрите. Сред останалите важни реформи според тях са подобряването на инфраструктурата и наличието на работна ръка. Австрийците се опитват да решават проблема с липсата на кадри, чрез приема на ученици от професионалните училища за обучение по дуалната система.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст