ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел следи сделката за ЧЕЗ

Парламент среща на комисията по енергетика с Марош Шефчович зам-пре3дседател на Европейската комисия

Брюксел следи сделката между ЧЕЗ и "Инерком". Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Той бе в София, за да вземе участие в дискусията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". Събитието, което се проведе в четвъртък (15 март), бе част от програмата на българското председателството на Съвета на ЕС.

След участието си във форума еврокомисарят обясни пред журналисти, че въпросната сделка е била обсъдена и на срещата му с премиера Бойко Борисов. Шефчович посочи, че Брюксел наблюдава процеса, защото темата е важна за обществото и за да са сигурни, че се спазват европейските изисквания.

"Сутринта разговаряхме с премиера по тази сделка и се съгласихме, че тя е между две частни компании. Имам информация, че всички отговорни органи в България, в това число и правителството и парламентът, извършват необходимите оценки и проверки. Ние в Еврокомисията просто искаме да знаем, че се спазват всички принципи и закони на европейското законодателство", каза гостът. 

От изказването му се разбра, че комисарите ще проверят сделката за активите на ЧЕЗ у нас, ако държавата влезе в нея. По-конкретно ще се гледа за нарушения на Третия енергиен пакет.

По думите на Шефчович европейските регулаторни институции ще преценят как да действат по казуса едва след като бъде финализирано споразумението между чехите и фирмата на Гинка Върбакова.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че започва работа по сделката между групата на ЧЕЗ и "Инерком".  

"Концентрация по смисъла на конкурентното право е всяка сделка между независими предприятия, водеща до трайна промяна в контрола върху тях. Промяната в контрола, упражняван върху предприятията, води и до промяна в структурата на пазара, което от своя страна обуславя необходимостта от контрол от страна на националния орган по конкуренция по отношение на тези сделки", обясниха антимонополистите. 

Комисията ще извърши предварителен контрол на внесеното уведомление от "Инерком"за намеренията на компанията да придобие активите на чешкото дружество, а след предоставянето на цялата информация ще образува производство и ще започне оценка за концентрация по същество.

Оценката включва анализ за въздействието на сделката върху енергийния пазар, като разглежда редица обстоятелства, сред които положението на предприятията на съответния пазара преди и след концентрацията, тяхната икономическа сила, достъпът до снабдяването и до пазарите на съответните стоки и услуги, юридически или други препятствия за навлизане на нови участници на пазарите. 

От КЗК изрично подчертаха, че не е в техните правомощия да изследват произхода на средствата, с които се предвижда финансирането на операцията. "Също така извън правомощията на комисията е да извършва оценка за нищожността или унищожаемостта на договори по смисъла на чл. 26 и чл. 27 от Закона за задълженията и договорите", допълват от антимонополния огран.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст