ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БАКБ няма да наддава за ТБ “Виктория” на всяка цена

Търговска банка Виктория ЕАД

Както вестник "БАНКЕРЪ" писа до края на месеца синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще обявят купувача на ТБ "Виктория". В банковите среди се коментира, че от двамата кандидати – "Българо-американска кредитна банка" и ИНВЕСТБАНК по-висока цена за акциите е предложила ИНВЕСТБАНК.

Независимо, че цената на акциите не е единствения елемент от офертите на двете банки за ТБ "Виктория" финансовите анализатори смятат, че крайният победител в наддаването ще е именно ИНВЕСТБАНК. 

В хода на продължилата близо година (от 29 юни 2017-а) процедура по продажбата на ТБ "Виктория" двамата кандидати имаха възможност на няколко пъти да подобрят офертите си. Запознати с хода на преговорите банкери, коментират, че собственикът на "Българо-американската кредитна банка" Цветелина Бориславова вече няма намерение да продължава да наддава за ТБ "Виктория". Според тях тази банка не й трябва на всяка цена, тъй като "Българо-американската кредитна банка" не се нуждае от допълнителен капитал и едно ново повишение на цената няма да отговаря на рисковия профил на активите, които би придобила, ако закупи ТБ "Виктория".  

Припомняме, че преди седмица (8 март) Българската народна банка издаде предварително одобрение по заявленията на "Българо-американска кредитна банка" и на ИНВЕСТБАНК  за пряко придобиване на акциите на Търговска банка "Виктория“ АД. Сега на базата на решението на Централната банка синдиците на КТБ ще преценят офертата на коя от  двете банки да приемат.

Що се отнася до цената, която кандидатите предлагат за покупката на капитала, във финансовите среди се коментира, че при нито един от инвеститорите тя не надхвърля 18% от собствения капитал на кредитната институция. Конкретните суми, разбира се, се пазят в строга тайна. Но трябва да уточним, че инвеститорите са готови да платят за собствения капитал на банката, който е около 34.7 млн. лв., а не за регистрирания – той е доста повече – близо 122.1 млн. лева.

Тази значителна разлика между двата капиталови показателя се дължи на  немалките загуби, които ТБ "Виктория" отчита вече пета поредна година. Подобни загуби "изяждат" капитала й, но въпреки това при силно намаления собствен капитал – заради малкия размер на рисковите си активи, ТБ "Виктория" поддържа много висока капиталова адекватност. Всъщност и двамата инвеститори искат да придобият ТБ "Виктория", най-вече за да си купят капитал. Ако, да кажем, една от тези банки спечели в наддаването, като плати на КТБ за 100% от акциите на ТБ "Виктория" между 5 и 5.6 млн. лв., срещу тази сума ще придобие капитал за 34.7 млн. лева. И като погълне ТБ "Виктория", ще увеличи собствения си капитал с 28.7 млн. лева. Което ще й даде възможност да поема нови рискови активи. Казано по друг начин – да увеличи обема на кредитния си портфейл с около 200 млн. лева.

В момента тече втора процедура за тази продажба, защото при първата, която бе спечелена от "Търговска банка Д", БНБ отказа да даде разрешение купувачът да придобие ТБ "Виктория". Причината за отказа  бе, че въпросният купувач – "Търговска банка Д," не се ангажира, че ще погълне ТБ "Виктория". А това бе изричното условие, което постави  Централната банка към потенциалните инвеститори.

При втората процедура двамата кандидат-купувачи: "Българо-американска кредитна банка" на Цветелина Бориславова и ИНВЕСТБАНК на Петя Славова изрично са потвърдили, че ако закупят ТБ "Виктория", ще я погълнат. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст