ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До няколко седмици развалят договорите с “американските централи”

Парламент Бойко Борисов

Трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи (ТЕЦ "Марица изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3"). Около това мнение се обединиха представители на правителството и на бизнеса на среща при премиера Бойко Борисов. 

"В хода на разговора бе констатирано, че са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици", се казва в съобщение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

"Беше проведена съдържателна дискусия и във връзка с оптималното управление на т.нар. студен резерв. Потвърдено бе неувеличаване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт. От страна на управляващите беше поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с “преференциални цени’’ и участието им в регулирания пазар с такива “преференциални цени’’, което би било неправомерна държавна помощ", съобщиха още от работодателската организация.  

На срещата се е обсъдила и необходимостта от ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 година. Тя трябвало да бъде основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст