Депутат от ГЕРБ хвърли оставка заради съмнения в данъчни злоупотреби

Димитър Гамишев

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев подаде оставка. Причината за това е започнала данъчна проверка и изнесената в медиите информация, че Гамишев е извършил данъчни злоупотреби.

От опозицията обявиха, че Димитър Гамишев е прехвърлил фирмата си на друга, която има 2 лева капитал и на чийто адрес има регистрирани 23 фирми. Собственикът на втората фирма е посочен като "малоимотен". Компанията на Гамишев пък дължала на хазната близо 200 хил. лв. и е добавена в позорния списък на НАП, посочиха от БСП.

От управляващата партия обясниха, че Гамишев вече е внесъл оставката си в деловодството на парламента, за да не се пречи на проверката и да не се спекулира с името на ГЕРБ. 

"По този начин се показва как трябва да действа една демократична партия. При най-малкото съмнение в народни представители, те сами депозират оставката си, не чакат да приключат проверките и не се крият зад имунитети", заяви Спас Гърневски.

Гамишев ще бъде отстранен и от ръководния пост в структурата на ГЕРБ в Гоце Делчев. 

Председателят на парламентарната група Цветан Цветанов обясни, че Димитър Гамишев се е отказал от бизнеса си, когато е влязъл в политиката. Цветанов допълни, че Гамишев е познавал човека, на когото е прехвърлил фирмата си, но не като "малоимотен". От разговора си с депутата Цветанов разбрал, че фирмата не е имала задължения, когато Гамишев я е прехвърлил.

Пред журналисти в парламента обаче Димитър Гамишев заяви, че остава лидер на местната структура в  Гоце Делчев. Сам решил да си подаде оставка, стана ясно от изказването му. И той като Цветанов бе категоричен, че фирмата не е имала задължения към НАП в момента на прехвърлянето. Не я продал на "малоимотен циганин", увери Гамишев. А защо въпросното лице имало още 23 фирми – не го интересувало. 

Както "Параграф 22" вече писа, миналата година Димитър Гамишев се отказа от имунитета си, след като главният прокурор го поиска по дело за убийство при пътен инцидент от 2014-а. В понеделник (26 март) депутатът получи условна присъда. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст