ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дълговите книжа са на печелившата страна

Финанси

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Макар и по-кратка заради католическия Великден,  международните тържища на държавен дълг преживяха  изключително динамична седмица. След като капиталовите пазари се оказаха под сериозен натиск, свързан както с ребалансирането на портфейлите в края на тримесечието, така и с редица негативни новини, идващи от технологичния сектор, инвеститорите в държавни ценни книжа се оказаха на печелившата страна през последните дни.

Най-динамична отново бе ситуацията в САЩ. На фона на утихващите, но не и отминали страхове от търговска война, както и след несигурността в технологичния сектор, породена от слабото представяне на акциите на Фейсбук и Тесла, инвеститорите се обърнаха към по-сигурните  трежърита. Така въпреки повишението (очаквано) на основните лихви и продължаващата несигурност около решенията на Фед до края на годината доходността пое надолу. Движението при десетгодишните държавни облигации  бе сериозно, като линията на подкрепа при 2.80% от началото на годината бе пробита и за първи път от началото на февруари станахме свидетели на възвръщаемост на това ниво. В края на седмицата доходът по десетгодишните трежърита бе на равнища от 2.761% при общ спад от 6.4 базисни точки.

Ситуацията в Европа не бе по-различна. Най-интересни   бяха събитията около  немските бундове –  доходноста по десетгодишните книжа тества ключовите нива на 200-дневната средноаритметична стойност. В края на седмицата – без затвърден пробив на това ниво, десетгодишните бундове се търгуваха при доходност до падежа от 0.494% и понижение от 3.2 базисни точки. Доходът  по сходните по матуритет френски ДЦК се понижи с 4 базисни точки до 0.727 на сто.

В периферията на еврозоната наблюдавахме засилено търсене на дългове. Като едни от най-добре представящите се книжа през седмицата може да се определят испанските. Рейтинговата агенция "Стандард енд Пууърс" очаквано повиши с една степен до А- кредитния рейтинг на страната, но остави перспективата "положителна", което означава вероятно повишение в следващите две години. С оглед на добрия доход и относителната стабилност на Испания в периферията доходността по десетгодишните иберийски ДЦК се понижи с 6.8 базисни точки до 1.213% през седмицата. Италианските политически проблеми, изглежда, не притесняват толкова много инвеститорите, въпреки че през последните дни сериозно се повиши вероятността за формиране на крайно популистко правителство на Ботуша. Въпреки това италианският дълг последва глобалните трендове, като при десетгодишните книжа доходността се понижи с 3.5 базисни точки до 1.847 на сто.

Във Великобритания икономическата картина отново придоби по-скоро сиви оттенъци, след като данните за продажбите на дребно отбелязаха спад през март. Въпреки че това не бе шокираща изненада за анализаторите, които го очакваха с оглед на значително по-лошите метеорологични условия, големите въпроси около британската икономика отново излязоха на преден план. Джилтовете пък спечелиха от това, тъй като тяхна функция на убежище доведе до понижение на доходността на десетгодишните книжа със 7.4 базисни точки до 1.365% в края на изминалата седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст