Шамар за каталунските сепаратисти

барселона протест пучдемон

Привържениците на независимостта на Каталуния понесоха нов удар, след като в Германия бе арестуван бившият премиер на областта Карлес Пучдемон. Испанските магистрати издадоха заповед за задържането и на още четирима министри, избягали от страната заедно с Пучдемон, а в същото време в самата Испания бяха арестувани петима каталунски политици, симпатизиращи на независимостта. Действията на Мадрид предизвикаха протести в Барселона, които ескалираха до улични боеве.

Карлес Пучдемон напусна Испания още през ноември, скоро след провала на референдума за независимост на Каталуния, и пребиваваше основно на белгийска територия. На 23 март испанският върховен съд издаде европейска заповед за арест срещу него и още четирима министри. В същия ден Пучдемон участваше в конференция в Хелзинкския университет. Въпреки заповедта той не бе задържан на финландска територия, успя да мине необезпокояван и през Швеция и Дания, но едва влязъл в Германия,  бе арестуван от местната полиция.

Според испанските медии служители на разузнаването са следили Пучдемон през целия му път и са изчаквали най-удобния момент за арест, като нарочно са му позволили да стигне до Германия. Източници на агенция ЕФЕ смятат, че Германия е едно от най-лошите места, където той би могъл да бъде задържан, тъй като за престъпленията, за които е обвиняван, германското законодателство предвижда тежки наказания, включително и доживотен затвор. Точно затова от Мадрид се надяват, че германските власти няма да създадат проблем с екстрадирането на Пучдемон. В родината си той е обвинен в разхищение на държавни средства и в организиране на въстание, като за второто е застрашен от 30 години затвор. Германия трябва в срок от 60 дни да реши дали ще екстрадира Пучдемон.

Както можеше да се очаква, противниците на независимостта на Каталуния се зарадваха на новината за ареста. Лидерът на реформистката проевропейска партия "Сиудаданос" ("Граждани") Алберт Ривера – самият той каталунец, написа в Туитър, че опитите за разбиване на европейската демокрация чрез заобикаляне на демократичните закони и нарушаване на принципите на мирното съвместно съществуване не могат да останат безнаказани.

В същото време председателят на каталунския парламент, член на сепаратистката партия "Леви републиканци на Каталуния" Роже Торент, даде да се разбере, че Пучдемон няма да бъде изоставен от сподвижниците си. "Поддържаме връзка със защитата му и германските власти. Настъпи време за създаване на единен фронт за защита на индивидуалните и колективни права и свободи", написа той в Туитър.

Но докато Торент мечтае за единен фронт, именно липсата на разбирателство между сепаратистите застрашава и малкото им шансове да защитят позициите си. Парламентът на Каталуния за пореден път не можа да избере регионален лидер, след като кандидатът Жорди Турул не успя да събере достатъчно гласове. Турул, който е близък съюзник на Карлес Пучдемон, се нуждаеше от 69 гласа, но спечели само 64 заради разногласия между сепаратистките партии, които имат мнозинство в събранието.

Сега депутатите имат два месеца, за да изберат лидер на областта. В противен случай ще трябва да има нови регионални избори, на които не е сигурно, че сепаратистите ще успеят да запазят мнозинството си.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст