ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП поиска оставката на вътрешния минситър заради случая на летището

бсп централа

Парламентарната група на БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев заради непроверените пътници на Летище „София“. Това каза депутатът от БСП Иван Иванов в декларация от името на групата. 

На 20 март 40 души, идващи от Франция, са влезли в страната ни,без да преминат граничен контрол. Пътниците пристигнали на летище София. В кабинките за гранична проверка обаче нямало служители на ГД „Гранична полиция”, които да ги проверят.
 
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни, че е недопустимо на най-добре пазената и най-хвалената сухопътна граница да се случват подобни неща. 

Пълният текст на декларацията: 

Вече трети месец България председателства Съвета на Европейския съюз, но вместо да  защитава и налага сред останалите страни членки на съюза своите приоритети, правителството твори гаф след гаф. На 20 – ти март, 2018 година МВР сътворява невероятен скандал, който поставя под въпрос не само сигурността на страната, но и на цяла Европа! Какво се случва: цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места, в резултат на което 42-ма пътници на полет от Париж влизат на наша територия без никаква проверка. Те са пристигнали в салона на Терминал 2 в 15,35 ч., но там не е имало нито един служител, затова си взели багажа и просто са си отишли. Нещо невиждано досега! Ние питаме- това ли са усилията на правителството да опази европейските граници?

Уважаеми колеги, случилото се не може да бъде наречено по друг начин освен престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата! За съжаление това е един скандален пробив в сигурността на Аерогара София, който е абсолютен саботаж от страна на МВР и налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в Европейския съюз!

Реакцията на министър-председателя, министъра на вътрешните работи и подопечните му служители, за още по-голямо съжаление, бе тотално неадекватна на: пълен хаос – влязоха в противоречиви и неубедителни обяснения: първо не знаеха какво се е случило, след това се оказа, че информацията е достигнала до ръководството на министерството два дни след инцидента, после вместо да видят големия проблем се втурнаха да обясняват как един служител бил в тоалетна, друг обядвал, пушел и т.н. – дейности несъвместими с изпълнявания дълг. След това се прехвърляше отговорността от едно министерство към друго. А действителност никой не поема политическата отговорност за това безобразие!

Цитирам вътрешния министър Радев – „Има проверка, разпоредил съм я и чакам резултатите, да не скачам преди огъня преди случилото се. Ще проверим точно какво е станало, да видим кой е виновен, защото това е притеснително – цял самолет. То един да мине от тях е опасно, а представете си повече хора. Аз се надявам, че не се е стигнало до там, но това е прецедент” – Щеше  да е прецедент, уважаеми г-н министър, ако не беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище София само преди година, или „ювелирното“ взривяване на подозрителни автомобили на същото това летище, още по-рано, при друг министър, от това мнозинство.

И ни успокоиха – няма проблем, самолетът идва от Франция, там пътниците сигурно са проверени. Нищо, че само три дни по-късно, на 23 –ти март именно във Франция имаше отново сериозен терористичен акт. Какво чакате? Това да се случи и в България ли?

Само че има проблем, уважаеми колеги! И той не се изолира със случилото се на 20 – ти март, 2018 година на Аерогара София. От месеци сигнализираме за сериозни пробойни по сухопътните ни граници – буквално пробойни, дупки! А това са срутени, в резултат на некачествено изграждане, участъци от преградното съоръжение, което трябва да пази външните граници на Европейския съюз. Съоръжение, за което са изхарчени близо 250 млн. лева на българските данъкоплатци и десетки милиони евро от ЕС. Да си припомним неработещите камери за видеонаблюдение поради неплатени сметки за ток, мръзнещите полицаи и скъсаните им обувки. Е, поне „оградата“ я санирахте вече и ще се ремонтира без обществена поръчка, набързо, за да се прикрият следите. Нищо че има досъдебно производство. Нищо, че справките, изготвени в това същото МВР, сочат нещо притеснително – заловените мигранти са намерени или във вътрешността на страната, или на изход от нея.

И в същото време, искам да ви припомня- българският министър-председател, който лицемерно, и пред българските граждани, и пред европейските ни партньори, заяви на 1-ви февруари в Брюксел: "Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, защото и Еврокомисията и Европарламентът проверяваха границата и се оказва, че България най-добре я пази, но продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме ангажиментите."

Уважаеми г-н премиер, обидно е за нас – българските граждани! На тези думи едно ще ви кажем – вие излъгахте и очевидно, и вие, и вашият екип не си вършите работата и заблуждавате всички!

Уважаеми управляващи, благодарение на липсата на адекватност от ваша страна, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава! И ние искаме много бързи и адекватни отговори на нашите въпроси и поемане на политическа отговорност! И това може да бъде само и единствено- оставката на вътрешния министър. Само това може да върне доверието в институциите и България!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст