ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Половин милиард евро струва извеждането от експлоатация на спрените реактори в “Козлодуй”

аец козлодуй

От 2003 до края на 2017-а за извеждането от експлоатация на четирите спрени реактора на АЕЦ "Козлодуй" изразходвани близо 592 милиона евро. От тях 226 млн. евро са българско финансиране и 366 млн. евро европейско финансиране. Това означава, че 38 на сто е националното финансиране, а 62 процента е европейското финансиране, обяви заместник-изпълнителният директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Маргарита Коркинова на семинар за медиите на площадката на ДП РАО в АЕЦ "Козлодуй". 

Тенденцията на национално към европейско финансиране се спазва и тази година, като се очаква малко да намалее частта на българското финансиране, като причина за това е, че започва да действа националното хранилище за радиоактивни отпадъци, чието изграждане се финансира със средства от Международен фонд "Козлодуй".

"Ние спазваме едно правило – около 30 процента да бъде българското финансиране на проекта "Извеждане от експлоатация", посочи Коркинова.

Водят се интензивни преговори за допълнително финансиране за следващия програмен период, който ще бъде 2021-2027 г. Очакванията са за този период да се договорят около 90 млн. евро., допълни зам.-изпълнителният директор на ДП РАО.

Общо около 1 милиард и 106 милиона евро е общата сума, която ще бъде изразходвана за извеждането от експлоатация на четирите реактора за периода 2003-2030 г., информираха представители на държавното предприятие.

Към момента е завършен целият цикъл, който е необходим за извеждане от експлоатация на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй".

"Имаме необходимите площадки, имаме необходимия инвентар, имаме завършени проекти", уточни Дилян Петров. Той допълни, че вече е преодоляно лекото забавяне в тези дейности и вече всичко върви в график. Това е показала и констатацията от последната проверка на Европейската комисия, посочи той.

Дилян Петров добави, че следващ проект е изграждането на информационен център, който ще се намира в центъра на гр. Козлодуй. Освен това предстои и един проект за изработването на опаковки – стоманобетонови контейнери за погребване на радиоактивни отпадъци. По думите му много важен е проектът за сканиране с 3Д скенер на помещенията на контролираната зона. 

"Сканираме ги по физически и радиологични характеристики. Много модерен проект, който ще ни позволи да работим и дистанционно да планираме дейностите и да планираме дозовия бюджет", уточни Петров. Той заяви, че всичко около дейността на ДП РАО се свежда най-вече до безопасното управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст