ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия започна да гони западни дипломати

москва кремъл

Русия ще вземе ответни мерки по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Външното министерство извика днес висши западни дипломати, за да ги запознае с мерките, които предприема в конфронтацията със Запада заради изгонените руски дипломати, съобщи ТАСС.

Извикани са служители на посолствата на Франция, Германия, Италия, Полша, Холандия, Хърватия, Белгия, Украйна, Швеция, Австралия и Чехия. В съобщение на външното министерство се казва, че това са представители на "страни, предприели неприятелски действия срещу Русия в солидарност с Великобритания заради случая Скрипал".

Изгонени са двама италиански дипломати, на които им е дадена седмица да напуснат страната, съобщиха от италианското външно министерство. Изгонени са и четирима полски дипломати. Русия е дала срок от един месец на Великобритания да намали дипломатическия си персонал в страната – до нивото, колкото е руския във Великобритания. Лондон експулсира 23-ма руски дипломати, повече от 25 други страни обявиха в началото на седмицата подобни мерки, в знак на солидарност с Великобритания.

Русия също така уведоми Финландия за решението да експулсира финландски дипломат – служител на посолството на страната в Москва. Страната ще напуснат и двама холандски депутати. Вчера Москва обяви, че 60 американски дипломати трябва да напуснат страната до седмица.

„Използвах възможността да акцентирам на две неща: в интерес на Германия е да има добри отношения с Русия, нашите народи да се разбират добре, оставаме отворени за диалог. От друга страна Русия трябва да даде отговори на ужасното събитие, което се случи в Солсбъри.“, коментира Рюдигер фон Фриц, посланик на Германия в Русия. 

 

 

   

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст