Патриарх Неофит честити Цветница на българския народ

неофит

Пожелавам честита Цветница на целия български народ, който пази църковните обичаи и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот. Това пожелание отправи патриарх Неофит към всички българи на влизане в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", преди да отслужи празничната литургия за големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница, предаде БТА. 
    Да бъдат честити всички, които празнуват на днешния ден и заедно с йерусалимските жители да пеем "Осанна" във висините. Благословен да бъде денят Господен, пожела българският патриарх. 
    Много миряни бяха дошли тази сутрин в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за да чуят посланията за празника Вход Господен в Йерусалим, носейки върбови клонки и пролетни цветя.
    Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар с възгласи "Осанна". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст