Ние сме равноправен член на ЕС, стига с този комплекс за малоценност

Централeн военен клуб дискусия на тема „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“. Красимир Каракачанов Бойко Борисов

Не виждам в чужбина да е предизвикало някакви дебати или спорове. Това е решение на суверенна държава. Слушам тези дни анализатори – това щяло да предизвика влошаване на отношенията и др. Няма нищо такова. Към настоящия момент аз мисля, че решението на правителството е правилно. България е председател на Съвета на ЕС и трябва да има балансирана позиция. Както каза премиерът – не трябва да се прекъсват каналите за комуникация. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод решението на правителството да не гони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на шпионина Сергей Скрипал и последвала дипломатическа криза между Русия и Запада.

Според Каракачанов ролята на Русия не е доказана, така че всяка страна взима решения на базата на своя преценка и на базата на политиката, която води. По думите обаче, ако има безспорни доказателства за вината на Москва за отравянето на шпионина Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, било "напълно ясно", че България ще вземе решение за по-строги дипломатически мерки.

"Трябва да излезем от този начин на мислене, насаден още от времето на комунизма – отдаваме чест, бием токовете и викаме тъй вярно. Никой не може да ни се сърди", обясни още вицепремиерът.

"Така разсъждават много хора, защото поведението на много български политици през последните 50-60 години, е било такова. Натискат ни – клякаме. В съзнанието на хората се е насадил стереотип, че българските политици са под натиск и клякат. За мен е категорично ясно, че няма кой да ни притиска, нито от Изток, нито от Запад. Решението беше взето на базата на докладите на службите", коментира Красимир Каракачанов пред NOVA.

Той се спря и на разгласията в ГЕРБ по темата. И по-точно между премиера Борисов и Цветан Цветанов:

"България се е присъединила към Запада още през Средновековието. После като член на ЕС. Няма нужда да живеем с мисълта постоянно, че трябва да се доказваме. Ние сме равноправен член на ЕС, хайде стига с този комплекс за малоценност, че някой друг вместо нас трябва да решава. Всеки защитава собствения си интерес. ЕС не е структура, в която сутрин, обед и вечер мислят само за България. Решенията ги взима Съветът по сигурността, в който Цветанов не участва. Оттук идва разминаването – някой има едно мнение и си го изказва. Съветът решава."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст