ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова за ЧЕЗ: Правителството стои зад нечии неясни интереси

БСП брифинг за ЧЕЗ Корнелия Нинова

Председателката на БСП Корнелия Нинова заподозря, че "нещо се случва зад гърба на хората" покрай сделката между "Инерком" и ЧЕЗ за активите на чешкото дружество в България, след като по-рано стана ясно, че държавата няма да участва в сделката и няма да придобие контролен пакет акции.

В своя публикация в социалните мрежи Нинова припомня изказване на финансовия министър Владислав Горанов от 1 март, след среща с Гинка Върбакова при премиера Бойко Борисов: "Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Ако държавата придобие дял от дружеството, този дял трябва да бъде най-малко контролен." 

"Как така тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени?", пита Корнелия Нинова.

Соцлидерката допуска, че кабинетът е излъгал хората, "за да приспи гнева им от задкулисието".

"Днешното скриване на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на ел. енергия. Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично? Разбираме, че правителството не е обсъждало това решение. Затова питаме и ОП (Обединени патриоти – бел. ред.) те съгласни ли са с него. Каква е тази метаморфоза – от разваляне на всички концесии до ненамеса на държавата в сделка, която засяга националната сигурност и живота на 3 млн. българи", пише още Нинова. 

И поставя още един въпрос към властта: "вярно ли е, че ЧЕЗ са внесли искане в КЕВР за увеличаване цената на тока, с колко и откога. Излезте и обяснете на българите кой си играе със съдбата им.

"Ние продължаваме да настояваме държавата да изпълни функциите си за защита на националната сигурност и интересите на гражданите и да изкупи ЧЕЗ България", казва председателката на БСП.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст