ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейска здравна карта за из път

европейска здравна карта

В дните около Великден над 50 хил. българи ще пътуват в чужбина. Очаква се силен туристически поток и около 6 май, като Гърция е предпочитаната дестинация чак до късна есен. Така че сега е моментът да се сетим за правата си на потребители на територията на Европейския съюз. Едно от тях е европейската здравноосигурителна карта. Тя е безплатна и в случай на нужда ви дава достъп до държавно медицинско обслужване по време на временен престой в някоя от 28-те държави на общността: в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, при същите условия и на същите цени като за хората, осигуряващи се в съответната държава.

Най-важното, което трябва да знаем, е, че европейската здравна карта е индивидуален поименен документ, който се издава на гражданите с непрекъснати здравноосигурителни права. Според българското законодателство това означава, че не бива да имате неплатени повече от три здравни вноски. Можете да проверите своя осигурителен статус онлайн в портала за електронни услуги на НАП или на място в териториална дирекция на агенцията. Ако всичко е наред с месечните ви вноски, следващата стъпка е да заявите издаване на картата, като представите заявление по образец и лична карта в регионалната здравна каса по местоживеене или банков клон.

Издаването на картата е безплатно и става в срок от 15 календарни дни. Документът се издава за пътуване и пребиваване в чужбина с цел туризъм, работа, обучение и образование. Валидността му е от минимум една година до максимум пет години за непълнолетни деца и до десет години за пенсионирани граждани. Картата дава право на получаване на спешна и неотложна медицинска помощ в държавите от Евросъюза.

Не трябва да забравяме обаче, че здравната карта не замества пътническата застраховка. Тя не покрива частно здравно обслужване или разходи като полет за връщане у дома или изгубени и откраднати вещи. Също така не покрива разходите ви, ако пътувате в чужбина специално с цел получаване на лечение и не гарантира безплатно обслужване. Тъй като здравноосигурителната система на всяка страна е различна, услуги, които не се заплащат у дома, зад граница може да са платени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст