ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Карадайъ: Европа е на кръстопът

Парламент Мустафа Карадайъ

Европа е на кръстопът. Като системна и демократична партия ДПС ще бъде активен участник в дебата за бъдещето на ЕС и ще продължи да настоява за такава реформа на Съюза, която да доведе до по-задълбочена интеграция. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на Конференция "ЕС в търсене на смисъл".

Приоритети за ДПС са превръщане на Европа и Балканите в зона свободна от радикализъм и национализъм; обединен ЕС, който е категорично отрицание на Европа на различните скорости; интеграцията на Западните Балкани на основата на българския етнически модел, заяви Карадайъ. ДПС е против политиката на Европа "а ла карт", коментира той.

ДПС ще продължи да бъде предвидим и конструктивен партньор и да работи по тези важни за Европа теми както в България, така и в рамките на европейските институции, посочи Карадайъ. Той допълни, че ще продължат да са твърда опозиция на всяко допускане на крайни национализъм и екстремизъм.

В дните след католическия Великден и преди православния Великден искам да завърша с оптимизма на истински европеец, с надеждата за по-добра Европа, за повече мир, солидарност и хармония, каза още Карадайъ. 

 „Икономическа, финансова, демографска, миграционна – всички тези кризи могат да бъдат преодолени, с изключение на една – кризата наценностите на ЕС. Преди 60 години основателите на Европа избраха да да обединят континента със силата на закона вместо със силата на оръжието. Дискусията на дневен ред днес не е за или против Европа. Никой не подлага на съмнение постиженията на ЕС. Но пред него стои въпросът за промени – в политиките, в начина на вземане на решения, в лидерството. За да се превърне ЕС от брюкселска администрация в реален политически съюз, който решава проблемите на европейските граждани.  Бездействието и мълчанието подхранват популизма и ксенофобията.“ Това заяви Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, откривайки конференцията „ЕС в търсене на смисъл“. „Съюзът не може да продължава да функционира на принципа от „елити за елити”. И това поражда големия демократичен дефицит“, каза още Кючюк.

Според него ЕС се нуждае от дълбоки институционални промени и това няма как да се случи, когато има подмяна на политическата легитимност, докато назначените са по-силни от избраните и докато бюрокрацията изяжда идеите и води до криза на идеи. „Имаме нужда от визионери, които да знаят как ще изглежда ЕС след  20, 30, 50 години, а не само до края на един или друг мандат“, категоричен е евродепутатът.

„Съюзът е на кръстопът, затова и са толкова големи очакванията към Българското председателство. Започна разговорът за Многогодишната финансова рамка, преговорите  за Брекзит са в своята ключова фаза. Брекзит сам по себе си е една огромна трансформация за ЕС – това е държава, която се застъпваше за политиката на разширяване и развитие, за политиката за борба с климатичните промени, иновации и образование; между 12 и 15 млрд. евро годишно е недостигът в бюджета на ЕС, на който се оценява излизането на Великобритания от ЕС. Изключително важно е страната да остане част от научните и образователните програми („Еразъм+“ и „Хоризонт“). ЕС трябва да бъде изключително сензитивен към правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британските граждани в Европа. Аз ще  продължавам да се вглеждам в социалните, икономическите и обществените промени, които  предстои да настъпят и се отнасят до съдбата на нашите сънародници, учещи и работещи във Великобритания (приблизително 140 000 заети лица, около 7000 студенти).“

В първата част на конференцията участниците обсъдиха темата „ЕС – интеграция или дезинтеграция в светлината на криза“. Участие взеха д-р Кристофър Бикъртън (лектор в Куинс Колидж, Университет Кеймбридж), Даниел Кадик (програмен директор на фондация „Фридрих Науман за свобода“ за Югоизточна Европа) и Евелина Славкова (социолог и политически анализатор, Изследователски център "Тренд"). Панелът бе модериран от Жулиета Пенева, директор на фондация „Силна Европа“.

Втората част на конференцията бе фокусирана върху Брекзит. Лектори в нея бяха д-р Джули Смит (член на Камарата на лордовете на Обединеното Кралство, директор на Европейския център към Университет Кеймбридж), Оливие Кадик (член на Сената на Република Франция) и Мелиса Родригес (член на Конгреса на депутатите на Кралство Испания); модератор – Зинаида Златанова (вицепремиер на Република България (2013 – 2014), Либерален институт за политически анализи).

На събитието присъстваха още зам.-председстелят на ДПС инж. Хасан Азис, зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, народните представители д-р Джевдет Чакъров, Хайри Садъков, Танер Али, Джейхан Ибрямов, ген. Симеон Симеонов, Севим Али, Ерол Мехмед, Бюрхан Абазов и членът на ЦОБ на ДПС Станислав Анастасов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст