Холандски лалета разцъфнаха с логото на европредседателството (СНИМКИ)

председателство

Точно шест месеца след засаждането на цветната мозайка от 38 000 цветни луковици, градинката пред официалния вход на НДК разцъфтя с логото на Българското председателство. Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, посланикът на Нидерландия в България Беа тен Тъшър и кметът на столицата Йорданка Фандъкова откриха цветната градина днес със символичния надпис „Растем заедно“ (United We Grow).

Мозайката се реализира по идея на посолството на Нидерландия, което направи и дарението от лалета на Българското председателство. Жестът е и израз на приятелството и подкрепата, която Кралството оказва на България в ролята й за първи път на работата на Съвета на ЕС. Цветята бяха засадени със съдействието на Столична община. Автор на дизайна е Ян Хулдемонд, бивш главен дизайнер на световноизвестните и най-големите в света градини Кукенхоф (Keukenhof).

„Това дарение от цветя е само венеца на подкрепата, която Кралството оказва на България във важната й роля на председател на Съвета на ЕС. Най-ценното са опита и признанието, които получаваме от страна, която 12 пъти е била председател на Съвета на ЕС и е един от най-добрите примери за успешно ръководене на работата на Съвета на ЕС“, каза министър Лиляна Павлова. Тя благодари на посланика на Кралство Нидерландия г-жа Беа тен Тъшър и на кмета на София за чудесното домакинство.

„Тези цветя са за символ за напредъка и успеха на Българското председателство. Всички делегати и гости от моята страна са впечатлени и от работата на председателството, и от вашата столица, включително от красивите ви градини“, каза посланик Беа тен Тъшър. Тя припомни, че като част от подкрепата е обучението, което страната предостави на български експерти да работят с европейските институции.

„Специалистите от Холандия се погрижиха логото на Българското председателство да разцъфти тази пролет и да зарадва не само гостите на София и участващите във форумите, но и всички софиянци, които се разхождат в парка на НДК“, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на цветна мозайка. Тя благодари на Амстердам за партньорството и отбеляза, че пролетта дава възможност столицата да покаже красотата си и чрез други цветни решения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст