Lidovky: Ако преговорите с „Инерком“ се провалят, има план Б за “ЧЕЗ България”

Централа на ЧЕЗ в Прага

Ако преговорите с „Инерком България“ се провалят, наред идва вторият участник в процедурата за продажбата на активите на CEZ Group в България – индийско-българския консорциум между Future Energy и India Power. Това пише чешкото издание Lidovky, позовавайки се на свои източници. Според информацията в края на август 2017 година, когато е приключил първият етап от процедурата по продажба, оферти са подадени от ТЕЦ „Бобов дол“, Energo Pro, “Инерком“,  българо-индийския консорциум и от A&P/STFA. Четири от тези кандидати са проявили готовност да подобрят офертата си след запитване от ръководството на чешката компания, а  A&P/STFA са решили да напуснат състезанието.

Според чешкото издание офертите на „Инерком“ и на Future Energy/India Power са били близки. Консорциумът е предложил 355 млн. евро, но срокът за изплащане е бил пет години, което според консултантите на CEZ ще свали цената на активите до 317-333 млн. евро. В същото време офертата на „Инерком“ е на стойност от 342 млн. евро като сумата ще бъде платена по-бързо, което в крайна сметка е натежало при избора.

Проблем се оказва и фалитът на Future Energy, българският партньор на индийския инвеститор. Компанията загуби своя лиценз за търговия с електроенергия в края на 2017 година. Така става ясно, че победител в това състезание ще бъде „Инерком“, която реално предлага и най-високата цена за „ЧЕЗ България“, пише още Lidovky. Изненадващо обаче един от участниците в преговорния екип на CEZ Group – Томаш Плескач, е коментирал за изданието, че ако преговорите с българската компания на дневен ред отново идва индийската оферта. В този случай за активите ще се бори само India Power, вече без своя български партньор.

Чешкото издание не пропуска да спомене неяснотата около позицията на българското правителство за сделката. Първоначално премиерът Бойко Борисов поиска държавата да купи дял от „Инерком“, но после финансовият министър Владислав Горанов посочи, че правителството вече няма интерес към сделката, допълва още Lidovky.

CEZ Group и "Инерком" сключиха договор за покупката на ЧЕЗ България през февруари. В момента сделката се анализира от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Българската компания има броени месеци да осигури финансирането, след като получи зелена светлина от регулатора.

Според заявките досега "Инерком" ще разчита на банкови заеми, за да реализира сделката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст