Столични полицаи разкриха престъпления, свързани с културно–исторически ценности

арест

В хода на полицейски операции за противодействие на престъпления, свързани  с културно-исторически ценности, столични полицаи задържали двама мъже. Единият – Б.М. /38г./ е бил арестуван в момент, когато предлагал за продажба античен съд, тип амфора в двора на кооперацията, в която живее. Съдът е бил иззет, а  продавачът  отведен с полицейска мярка до 24 часа. Резултатът от назначената съдебна археологическа експертиза в рамките на воденото досъдебно производство показал, че амфората е автентична, датираща от елинистичния период- VI век пр.н.е. и притежава характеристиките на движим археологически обект и културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Вторият мъж – П.К./36г./ бил задържан в момент, когато получавал пратка в офис на спедиторска фирма. Последвали процесуално следствени действия, обиск и изземване в условията на неотложност, в хода на които, у П.К. полицаите намерили и иззели 12 монети, съдържащи се в получената пратка, както и още 56 антични на вид монети. При претърсване в жилището, обитавано от задържания бил намерени и иззети голям брой монети с видим археологически произход и други метални предмети. По случая е било образувано досъдебно производство. На иззетите монети е била назначена съдебно-археологическа експертиза.  Резултатът показал, че монетите и предметите, държани от П.К.  имат характеристики на движими археологически обекти и културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

След доклад на събраните материали по двата случая в Софийска районна прокуратура Б.М. и П. К. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 278 от НК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст