Удариха доставчика на Марешки

Полисан

Агенция "Митници" удари доставчика на горива на  Веселин Марешки – русенския търговец на горива – фирмата "Полисан". Тя снабдяваше  веригата от бензиностанции на аптечния бос, носеща името  VM Petroleum.  Тази седмица бяха  отнети  лицензите за данъчните складове на петролната компания. Мотивите за това са откритите от митница Русе  нарушения  на процедурите по доставка на гориво за отопление, което било обложено с по-ниска акцизна ставка. Това бе посочено в официалното  съобщение на сайта на агенцията.

На практика това нарушение  е установено още преди две години (през  2016-а), но санкцията е била обжалвана по съдебен ред и едва сега съдът е потвърдил на втора инстанция  издаденото от русенската митница наказателно постановление. На компанията е наложена санкция от 29.2 хил. лева. Според  Закона за акцизите и данъчните складове нарушението се определя като "тежко", тъй като наложената санкция е над 15 хил. лева. И понеже  Законът казва, че лицензиран складодържател може да бъде лице, което не е извършило тежко или повторно нарушение, това дава основание за прекратяване на лицензите. Лицензите на двата данъчни склада на "Полисан“ са отнети на 5 април на основание  влязло в сила (на 28 март) наказателно постановление.

Санкцията е заради 24.5 т гориво за отопление, което е обложено с намалената ставка от 50 лв. вместо с 645 лева. От първоинстанционното решение на Административен съд – Русе,  става ясно, че горивото е било използвано за подгряване на битум, необходим за производството на асфалтови смеси, и освен това получателят, на който е  доставено, е  различен от получателя, отбелязан  в документите. Като получател вместо "Пи Ес Ай" – Стара Загора, е посочено "Трейс комерс" – София. Преведено на човешки език, това означава, че "Полисан" не е разполагала с документи, които да позволяват горивото да се обложи с намалена ставка.

Акционерното дружество "Полисан" е създадено през 1994-а в Русе, на територията на "Комбинат за тежко машиностроене" като дружество с ограничена отговорност, със собственици Христо Радев и Димитър Вълков. Специализирано  е в производството на битум и котелни горива. През 2007-а то  е пререгистрирано в акционерно дружество с капитал 520 200 лв. и с  основен акционер  русенския бизнесмен Вълков.  Тя е една от мощните фирми в  сектора на пазара на светлите горива. Според публикуваните  финансови отчети през  2016-а приходите й са били 270 млн. лева. Основно доставя горива от Русия и Румъния. Очевидно търговецът на петролни продукти отдавна е на прицел. В началото на 2017-а  ГДБОП,  Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите проведоха съвместна операция в офисите на "Полисан" в Русе.

Сега наложената крайна мярка  обаче  не е в резултат от тази акция. Тогава бяха  разследвани  схеми за избягване на плащане на акциз и ДДС, но така и никой не научи какви са били крайните   резултати от нея. По време на провеждането й шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев обясни, че са предприети действия за неутрализиране на организирана престъпна група.

По същото време в дружеството имаше и трагичен инцидент – бившият шеф на производството в “Полисан” Гален Петков бе намерен обесен в едно от халетата на предприятието. Една от версиите на полицията беше, че предполагаемото самоубийство може да е свързано с очакваните резултати от проверката.

В момента в складовете  на фирмата тече проверка за установяване на складовите наличности . От "Полисан“  се въздържат от коментари по случая и не се знае дали компанията ще обжалва както решението на митниците за отнемане на лицензите, така и заповедта за предварително изпълнение. Има възможност  съдът да приеме аргументите и дружеството да може да продължи да работи до разрешаването на основния спор.

На практика решенията, с които се отнемат и прекратяват лицензите, подлежат на предварително изпълнение, без това да попречи на възможността те да бъдат обжалвани пред съда в 14-дневен срок.

В същото време  обаче няма никаква пречка същият търговец да регистрира нова фирма, която да поиска лиценз и да продължи дейността си. Дали това ще стане не е ясно, тъй като на този етап от компанията нарушител  се въздържат от изявления.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст