Баку – разходка из “града на ветровете” за ценители и мечтатели

Баку

Петдесет и шест годишният азербайджански президент Илхам Алиев управлява от 15 години и се очаква да спечели без проблеми и предсрочните президентски избори, проведени през април. Лидерът на богатата на петролни залежи азиатска страна управлява с твърда ръка от столицата Баку (азерб. Бакъ – възможно, от перс. бад кубе – град на ветровете), която е и най-големия град в Азербайджан.

Страната вече е с няколко часа по-близко до нас. От януари тази година за пътешествениците вече ще има евтини директни полети на нискотарифната компания Buta Airways до Баку (цените започват от 29 евро за еднопосочен билет, а полетите са веднъж седмично – всеки вторник). 

Баку е древен град. За пръв път се споменава в изворите през VI век. Тук се сливат Европа и Азия, западната и източната култура. Разнообразието от исторически паметници е необичайно. В най-древната част на града – Крепостта "Ичери Шехер" ("Вътрешен град") се намира цял комплекс уникални древни съоръжения. Това е историко-архитектурният музей – резерват, в който влиза ансамбълът на двореца на Ширваншаховете (XV век). Дворецът е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. На територията на крепостта се намира Моминската кула (XII век). По своите архитектурни особености тя е единствената на Изток. Особен интерес предизвиква храмът на огнепоклонниците "Атешгях", разположен на 30 км от Баку. Храмът е построен на мястото на древно светилище на огнепоклонниците зороастрийци. Уникалните скални древни изображения, оставени от първобитните хора върху стените на пещери, на скали и каменни отломъци, могат да се видят в Държавния историко-художествен резерват Гобустан (на 60 км от Баку). Тук е бил един от първите центрове на човешката цивилизация. Археологическият резерват включва скални рисунки, гробници, кромлех, подобен на Стоунхендж, останки от селища от времето на каменната ера.

В Баку могат да се видят и великолепни образци на западноевропейската архитектура от края на XIX и началото на XX век и забележителни образци на архитектурата на 30-те и 80-те години на XX век.

Баку е крупен културен център. Тук за пръв път в мюсюлманска страна е вдигната завесата на национален театър, прозвучала е първата опера, издавал се е първият вестник, открита е първата библиотека. Днес в Баку има много музеи.

Съвременен Баку е град с развита инфраструктура, който органично съчетава минало и настояще. Също така е крупен индустриален център: тук са старите петролни сонди, знаменитите Петролни камъни, уникалният завод за дълбоководни основи, съвременните петролни платформи. Столицата на бившата съветска република днес е преобразена, а градът посреща гостите с модерен облик. Все повече е сравняван с екстравагантния Дубай заради дръзка и модерна архитектура, която съчетава минало и настояще.

Сред забележителностите е Кулите на пламъка (Flame towers) – едни от най-високите небостъргачи в Баку, с височина от 190 метра. Изцяло покрити с LED екрани, те възхищават туристите и се виждат и от най-далечните точки на града.

Гербът на Баку представлява три факела на фона на морските вълни. Азербайджан отдавна е наричан "Страна на огньовете" и Баку с неговите природни огньове е неин символ. Тук живее повече от половината градско население на страната. Територията на Баку е 192 хиляди хектара, а на историческия център на града – Крепостта – 21.5 хектара. Баку се простира на целия Апшеронски полуостров (на западния бряг на Каспийско море) и извън него, включвайки в себе си селища – "амфибии" върху естествени и изкуствени острови. Баку е разположен на брега на Каспийско море.

Абшеронският полуостров е важен промишлен район на Азербайджан с нефтодобиваща, газодобиваща и нефтопреработвателна промишленост. В резултат са се появили и екологични проблеми: ерозия на почвата, множество замърсявания на повърхността с нефт, сондажни дупки и прочие. Селското стопанство на полуострова е представено от животновъдство (абшеронски овце), лозарство и отглеждане на дини.

На западния бряг на Каспийско море, близо до Баку са разположени балнеоложките курорти Сурахани и Шихово, морските курорти Мардакян, Бузовна, Загулва, Билгях и детски санаториуми и лагери.

Каспийско море е най-големият безотточен басейн на Земята, което го прави и най-голямото солено езеро в света. Солеността на водата се колебае от 11 до 13 ‰. Разположено е на надморска височина −28 м (по-ниско от нивото на Световния океан), нивото му през вековете е различно. В южната си част Каспийско море достига най-големите си дълбочини, като е отмерена рекордната за езерото 1025 метра. Северните зони на Каспийския басейн са по-плитки, като средната дълбочина на водата тук достига до 22 метра. В езерото се вливат реките Волга, Урал, Терек, Кура и други. Главни пристанища са Астрахан, Махачкала, Баку, Ленкоран, Актау.

В шелфа на Каспийско море са открити големи залежи на нефт и природен газ. Развива се добив на риба и хайвер (най-вече есетрови риби).

Азербайджан заема първо място в света по брой на кални вулкани. Общо 350 от всички 800 такива обекта в света се намират на територията на страната. Хиляди туристи идват в страната само заради тази атракция.

Азербайджан привлича и гурме любителите. На масата се сервират всички видове месо (без свинско) и риба, сготвени с много подправки. Пригответе се за много шафран, който се слага почти навсякъде. Не пропускайте да опитате и всички видове хляб, които ви предложат – дълги франзели, плосък арабски хляб, с ядки и семена…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст