ОЗХО потвърди британския анализ на отровата “Новичок”

озхо

Анализите на четири лаборатории към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано миналия месец за отравянето в Англия на бивш руски двоен агент и дъщеря му. Това съобщи Ройтерс, като се позова на публикувано днес резюме на резултатите.

На 12 март британският премиер Тереза Мей заяви, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с военен тип невротоксичен агент от група отровни вещества, наречена "Новичок", разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

Следователите от ОЗХО потвърждават заключенията на Обединеното кралство във връзка с идентичността на токсичния химикал, използван в Солсбъри, се казва в резюмето, цитирано от Асошиейтед прес. В него се отбелязва, че веществото е с висока степен на чистота. В резюмето названието "Новичок" не фигурира, но се казва, че подробностите за токсина са описани в пълния секретен доклад за анализите. Източникът на веществото не е посочен.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че единствено руснаците са имали "средствата, мотива и репутацията" за извършване на нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън заяви, че Великобритания свиква среща на ОЗХО на 18 април за обсъждане на по-нататъшните действия по случая, посочва Франс прес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст