Германия удължава граничния контрол с Австрия

зеехофер

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер съобщи вчера, че е поискал разрешение от Европейския съюз да бъде удължен граничният контрол на германско-австрийската граница, предаде ДПА.

"Силно се надявам, че това искане на Германия, продиктувано от политиката за сигурност, ще бъде удовлетворено", каза Зеехофер в Париж.

Канцлерът Ангела Меркел подкрепи през март запазването на граничния контрол, чийто срок ще изтича на 12 май.

Страните от Шенгенското пространство могат да извършват контрол по вътрешните граници на Европейския съюз само когато има сериозна заплаха за обществото или за вътрешната сигурност, напомня ДПА.

Германия въведе граничния контрол през септември 2015 г. заради масирания приток на бежанци, влизащи от Австрия. Проверките се извършват по трансграничните магистрали и на различни места по границата.

"Ние бихме предпочели да има охрана на външните граници на Европейския съюз, така че да не се налагат проверки по вътрешните граници", каза Зеехофер на среща с френския си колега Жерар Колон. "Но докато не е гарантирана охрана по външните граници, ние трябва да охраняваме и контролираме вътрешните граници на някои места", добави той.

Сега временен контрол по вътрешните граници се извършва в шест страни от Шенгенската зона, добавя ДПА.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст