Каракачанов: Проблемите в Сирия не могат да се решат със сила

Парламент Красимир Каракачанов

България трябва да има ясна позиция, че подобни проблеми, каквито са тези в Близкия изток не могат и няма да бъдат решени със силови средства, ако основните играчи в света – ЕС, САЩ, Русия и Китай не намерят общ език. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за въздухшните удари, които Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха тази нощ на сирийската столица Дамаск.

Каракачанов посочи, че в момента не се очаква мигрантска вълна към страната ни. Затова не било и необходимо въоръжените ни сили да бъдат привеждани в специална степен на готовност.

"Самият ЕС няма единна европейска позиция. Великобритания, която обяви, че излиза от ЕС и води собствена външна политика, Франция е известна, че от столетия има своите преки икономически интереси в Сирия. Германия обаче, локомотивът на Европа директно каза, че няма да участва една подобна операция. Какво се очаква от нас", коментира военният министър пред NOVA. 

 По думите му това е един еднократен и предупредителен удар срещу правителството в Сирия, за което има предупреждение, че е използвало химическо оръжие.Изстреляни са 120 ракети, а процентът на свалените е малък, което показвало, че срещу обстрела са участвали само сирийските противовъздушни сили, а не руски.

"Много е вероятно да има комуникация между САЩ и Русия. Премерената руска позиция показва, че е имало предварителна информираност между двете големи държави, които си противостоят в този регион", обясни Каракачанов.

Според вицепремиера Великите сили малко трябва да преглътнат своите лични амбиции и апетити и да търсят общо решение на проблема.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст