ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банкерът трябва да буди доверие

Джакомо Волпи е Директор на Дирекция Банкиране на Дребно в УниКредит Булбанк. Завършил е бизнес администрация и корпоративни финанси в Bocconi University в Милано през 1996-а. Джакомо започва работа в Hewlett Packard във Франция като финансов аналитик. Присъединява се към Boston Consulting Group през 1999-а и след 4 години започва работа в UniCredit Group. Работил е за баки в групата в централна и източна Европа – Чехия, Словакия и Полша в отдели относно планиране и контрол. В Украйна Джакомо заема позицията на Главен Финансов Директор на местната банка от групата на UniCredit. През 2016-а Джакомо пристига в България като Главен Изпълнителен Директор на UniCredit Consumer Financing, а от началото на 2018-а е Директор на Дирекция Банкиране на Дребно.

 

 

Господин Волпи, завършил сте корпоративни финанси в Università Commerciale Luigi Bocconi в Италия, и сте изкарали курс по бизнес администрация и мениджмънт в Babson College. Защо избрахте банковото дело?

– Всъщност първата ми работа бе във френския клон на HP, в отдела за компютри и принтери. След това се върнах в Италия и 4 години работих като консултант за Boston Consulting Group. По стечение на обстоятелствата един от шефовете ми там премина на работа в UniCredit и ме покани да отида с него. По това време UniCredit разширяваше мрежата си с придобиването на банки в Централна и Източна Европа, сред които и "Булбанк". Предложението много ме заинтригува, защото щяхме да правим нещо ново, да градим нови клонове на динамично развиващи се пазари. И така влязох в банковия сектор. 

Присъединихте се към UniCredit Group преди 15 години. Кои са най-сериозните предизвикателства, с които сте се сблъсквали през този период?

– Работил съм в Чехия, Словакия, Украйна, Турция, Полша и с интерес следях как тези икономики растат с бързи темпове и се развиват. Така че за мен е много вълнуващо да работя в други държави. Но най-сериозното предизвикателство беше в Украйна: Изкарах почти 10 години в Украйна преди да се дойда в България. Времената бяха много драматични – първо заради революцията, а след това заради въоръжения конфликт в Донбас. Банката ни имаше клонове там и преживяхме доста трудни времена. Най-важното бе да се погрижим за сигурността на хората и да опазим трезорите си. Това бе кризисен мениджмънт.

Стратегия, планиране, контрол – кой е най-важният фактор за успеха на една голяма банкова група?

– Накрая всичко опира до квалификацията на хората. Независимо какви са бизнес приоритетите ти, ако нямаш качествен и сплотен екип, не можеш да постигнеш нищо. Банковата репутация и прозрачността са ключовите фактори за успеха: правилните хора са ключът за постиганего им в дългосрочен план.

Кои са най-важните качества, за да бъдеш успешен банкер?

– Един банкер е преди всичко мениджър. За да си успешен, трябва да си пример за хората си. Много важно е как точно вършиш работата си, без да правиш изключения. Например ако служители от екипа ми работят по 8 часа дневно, а аз си тръгвам от офиса два часа по-рано, те няма как да ми имат доверие. Моят принцип е: казвай какво правиш и прави, каквото казваш. Винаги трябва да изслушваш другите и споделяш мнението си кое е най-доброто за организацията. Банкерът трябва да буди доверие в хората и да може да взема правилните решения.

Коя е ключовата цел на UniCredit в банкирането на дребно?

– Тук бих се фокусирал върху доброто и безпроблемното обслужване на клиентите ни, което е нашата главна цел. Сега развиваме активно мобилното банкиране, което е удобен, лесен, бърз и по-евтин начин да извършиш необходимите банкови операции през мобилния си телефон. Необходимо е само едно мобилно приложение. Досега отзивите от нашите клиенти са изцяло положителни.

Неотдавна казахте, че за една година клиентите на UniCredit Bulbank, ползващи дигитални услуги са се увеличили с 50 процента. Значи ли това, че секторът върви към пълна дигитализация?

– Не вярвам, че в следващите 10 години банковият сектор ще премине към пълна дигитализация. Има услуги и продукти, които трябва да бъдат представени и обяснени на клиента лично от банков служител. Например когато трябва да решиш нещо, което променя живота ти – като покупка на къща, взимаш ипотечен кредит за 20 години. Но преди това трябва да се срещнеш с банкер в клона, който да ти обясни какви са условията или да ти даде съвети. Същото е с инвестиционните продукти – необходим е консултант, който да те посъветва как да вложиш парите си. Затова и инвестираме в модернизирането на нашата клонова мрежа и създаваме т.нар. филиали на бъдещето. Стремим се те да предлагат максимално добро обслужване на клиентите, удобства и приятелска атмосфера. Заповядайте във филиал "Света Неделя", за да видите.

Но всички стандартни банкови продукти все по-активно ще преминават в дигиталната сфера. UniCredit Bulbank инвестира много средства в мобилни услуги и дигитализация. Пенетрацията на дигиталното обслужване се повишава всяка година с 50%.

Вие сте Директор "Банкиране на дребно" в UniCredit Bulbank. Как е позиционирана банката в този важен ресор? Стабилна ли е банковата ни система и в коя посока ще еволюира тя?

– Българската банкова система е стабилна и здрава. УниКредит Булбанк е позиционирана много добре на пазара: ние сме водещата банка в страната и част от успешната паневропейска банкова група на УниКредит. Имаме капацитета да обслужваме всякакъв тип клиенти. Консолидацията в банковия сектор е неизбежна и доказателства за това виждаме и в българския банков сектор. Смятам, че накрая ще останат по-малко институции в сравнение с днес, но също ще навлязат и нови, които предлагат услуги, базирани на новите технологии.

Ако не бяхте станали банкер, коя професия бихте си избрали?

Със сигурност бих искал да съм архитект. Винаги ми е било интересно да разбера как е конструирана една сграда или мост. Или какъв е интериорът в дадена къща, как е организирана тя, за да бъде практична и функционална, естетически завършена. Смятам, че когато едно жилище е естетично, колоритно и добре организирано, с красива гледка – качеството на живота на хората, живеещи в него също се подобрява. Мисълта за това как да се организира пространството и сградите дава сила на моето въображение.

Харесвате ли България като място за живеене?

– Наистина се наслаждавам на живота си тук. Витоша и Стара планина са много близо до София и дават възможност за спортуване през почивните дни. Харесвам тукашния климат с 4 годишни сезона. Разбирам се чудесно с българите, все пак и вие, и ние – италианците, сме от южната част на Европа.

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си?

– Аз съм роден и израснал в Италия, близко до Милано, а съпругата ми е шведка, името й е Сузан. Трите ми дъщери – Изабела, Ванеса и Астрид, са родени в Италия, израснали са в Украйна, а после се преместиха с мен в България. Мисля, че именно те са новите европейци – говорят и разбират три езика, по-космополитни са от нас.

Имате ли хобита, спортувате ли?

– Любимият ми спорт са ските, карам от 5-годишна възраст. Израснал съм много близо до Алпите, така че обичам да съм на пистите, сред природата, в приятелска или семейна компания. Сега играя тенис, това е спорт, който изисква винаги да бъдеш концентриран на корта.

В продължение на 5-6 години съм събирал първите страници на италианския ежедневник Corriere della Serra и си правих албуми от тях. Интересно е да си припомняш какво и кога се е случвало по света. Обичам да играя и бридж.

Кои са любимите Ви дестинации за ваканция или приятен уикенд?

– Стремя се всяка година да почивам заедно със семейството ми извън Европа. Когато съм в Италия, обичам да посещавам Lago di Iseo – красиво езеро в планината, откъдето са моите родители. Там е много спокойно в сравнение с живота в Милано.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст