Българи все повече купуват японски йени

йена

Японската йена е обект на все по-голям интерес у нас.  Причината за растежа, който отбелязва екзотичната валута, се дължи на все по-големия интерес към далечна Япония, която се оказва достъпна дестинация за българския турист.  Пътуванията към Страната на изгряващото слънце са провокирани в момента, поради интереса към  емблематичния период на цъфналите вишни „сакура“. Розовите вишневи дръвчета са само част от привлекателната сила на Япония за нашите сънародници. Все повече българи могат да си  позволят такава екскурзия, тъй като се предлагат много повече и по-евтини варианти.

Свързано с туристическата тенденция, през април се повиши  интересът към японската йена, като се очаква да продължи засилено и през май месец, съобщават от Tavex.

Освен това йената поевтиня. Еврото има по-силни позиции спрямо йената, сравнено с миналата година, а това означава, че и българите могат да вземат повече йени за лев. Ако в 2017 едно евро се е равнявало 117-120 йени, то сега за едно евро могат да се вземат 128-130 йени, което макар и не много, е достатъчно, за да направи една почивка в Япония по-приемлива по отношение на разходите.

Намаляващите цени на самолетните билети, заради новите обслужващи летища в Близкия изток (летището в Доха или Абу Даби), както и фактът, че цените в Япония не са толкова високи, колкото са били през миналото десетилетие, правят дестинацията много привлекателна. Цената в хотел може да е около 100-150 лева на вечер, но Япония предлага и други алтернативи, като така наречените микро-хотели – това са малки стаи от по няколко квадрата с общ санитарен възел, където нощувката е значително по-евтина – около 50-60 лева.

Храната също е на много достъпни цени. Стандартната за Изтока улична храна, която е и предпочитана от японските граждани, е едва около 20% по-скъпа в сравнение с България.  Транспортът обаче, според маршрута на туриста,  може да натежи на бюджета. Около час в метрото струва към 10 лева.

Финансовите експерти съветват туристите, които са се запътили към екзотичната страна, да обменят валутата си в България, тъй като там рядко може да се намери възможност за обмяна на левове, а ако има такава вероятност, курсът ще е крайно неблагоприятен.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст