Лихвени закачки и нарастващ риск

пари

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Основната изненада през изминалата седмица като че ли дойде от заседанието на Фед в сряда. Въпреки че очакванията на анализаторите се сбъднаха – не бяха  повишени  основните лихви, изявлението след срещата може да се третира като заявка  само за три повишения през тази година. В него една от най-често срещаните думи бе "симетрично", свързвана с ръста  на инфлацията. Хората от Федералния резерв недвусмислено  показаха, че не изпитват особени притеснения тя да нарасне над таргета им от 2%, поне в краткосрочния период. По този начин, с оглед на вероятността за  повишение от 95% през юни, според експертите на фючърсните пазари  големият въпрос пред  инвеститорите остава дали Фед ще действа през септември, което ще бъде и ключово за нивото на основните лихви в края на годината. Трежъритата се търгуваха в тесен рейндж и търсеха  посока през седмицата, като доходността по десетгодишните облигации  се повиши  с 1.5 базисни точки – до 2.973%, докато се  търсеше  повече сигурност за трайно преминаване на ключовите равнища от 3 на сто.

В центъра на спекулациите около това  ще има ли повишение, или не на основните лихви се озоваха и британските джилтове. Повишение от Бенк ъф Ингланд през май изглежда почти невероятно, въпреки това анализаторите изглеждат убедени в постепенния растеж на основните лихви. В същото време премиерът на Обединеното кралство – Тереза Мей, трябваше отново да се бори с трудности и несигурност в процесите по Брексит, напомняйки за политическата несигурност на страната. Ефектът върху джилтовете бе по-скоро минимален, като доходността по десетгодишната емисия отбеляза седмичен ръст от 2.9 базисни точки до 1.473  процента.

През седмицата след срещата на борда на ЕЦБ в ядрото на еврозоната бе относително спокойно. Бундовете се търгуваха в унисон с основните ДЦК, като добавиха 1.6 базисни точки към доходността си по десетгодишните книжа до 0.585% в края на седмицата. Немските ДЦК стават все по-интересни за инвеститорите, опитващи се да изградят спред стратегия, продавайки десетгодишни бундове и инвестирайки в десетгодишни американски трежърита, като засилване на тази тенденция може да повлияе негативно на цените на първите. Френските десетгодишни книжа видяха нарастване на доходността от 1.8 базисни точки до 0.811 на сто.

В периферията на еврозоната като че ли политическият риск се завръща на хоризонта. Италия явно се е запътила към нови избори, като лидерът на най-голямата партия в парламента след последните такива през март – Луиджи ди Маио, иска те да се проведат още през юни. Засега изглежда доста вероятно силите в настоящия парламент да не успеят да излъчат правителство, като разделенията между основните противници като че ли се задълбочават. На тази база италианските ДЦК бяха по-скоро разпродавани през седмицата, като доходността по десетгодишната емисия се повиши с 6.1 базисни точки до 1.799 на сто. Намаляването на рисковия апетит на инвеститорите доведе до повишение и на испанската десетгодишна доходност, която завърши седмицата на нива от 1.309% при ръст от 5.4 базисни точки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст