Марешки иска да ни вади от НАТО

Веселин Марешки

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки има нова ексцентрична идея. "Ще започнем лансирането на идеята за референдум за излизане на България от НАТО", съобщи той в четвъртък (3 май), след като се завърна от участие в среща на десни политически лидери, домакинствана от председателката на Френския национален фронт Марин Льо Пен. На 1 март "Воля" се присъедини към "Движение за Европа на нациите и свободите".

"Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори. Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва. В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види. Ние сме абсолютно против това", разясни Марешки мотивите за инициативата. По думите му, ако НАТО иска да бъде наш партньор, членките на алианса спокойно можели да ни подарят няколко самолета, а не последните български пари от най-бедната държава на Стария континент да ги изсмучат и на практика да хвърлят народа в още по-голяма бедност.

Аптечният бос смята, че една истински силна и обединена Европа може да бъде равностойна на САЩ, а не да е нейна "притурка". "В момента други държави правят проблеми по света, а Европа плаща сметката. Сметката за Турция защо не се плати от САЩ, а Европа трябва да плаща тези милиарди", възмути се бизнесменът.

Марешки обясни още, че Европа е ограбила българския народ: "Те забраниха изграждане на нова АЕЦ, накараха ни да затворим предварително наши реактори, забраниха ни да участваме в "Южен поток". В същото време се изграждат "Северен", "Турски" и всякакви други потоци. Германски, френски, американски фирми съвсем свободно си инвестират и сътрудничат с Русия, но това е забранено на Китай. Нас вместо да ни направят мост към Русия и Изтока, ни правят преграда към тях. На практика едва ли не насила ни вкарват в увеличаване на напрежението. Надявам се да не се стига до военни конфликти", коментира лидерът на "Воля", който е и заместник-председател на Народното събрание. Според него всички тези неща могат да бъдат променени, след като истински европейски патриотични формации застанат в управлението или начело на Европейския съюз.

"Европа по този начин умира, обезкървява се, ограбва се. Трябва да бъде разтърсена отвътре. Да се опитаме чрез едно силно представяне на всички наши сродни партии да направим голяма група в Европейския парламент, с която да променим Европа отвътре. Явно е, че по този начин хората, които в момента управляват Европа, които на практика не са се явявали на избори и не са избрани от никого, са по-скоро слуги на външни фактори", продължи с разсъжденията си Марешки след участието си в срещата на десните лидери. Той смята, че в момента ЕС приличал по-скоро на Съветския съюз с един феодал отгоре, някакъв диктатор и отдолу послушни републики, послушни поданици. А идеята на "нашето движение" била точно обратното – силни европейски народи, които да образуват силна обединена Европа.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не скри изненадата си от позицията на Веселин Марешки. "Трябва ясно и категорично да заявим, че няма никаква опция България да се отклони от членството си в НАТО. Единствено НАТО може да гарантира националната и териториалната ни цялост. Тази тема не седи на дневен ред и не подлежи на дебат нито в парламента, нито в обществото", заяви той в кулоарите на парламента. Цветанов се зарече да разговаря по темата с Марешки, когато предводителят на "Воля" се прибере в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст