Осъдиха мъж, обвинен за запалване на засети с пшеница земеделски масиви

Всякакъв съд

Съдът е признал за виновен Р.П. от с. Попица, обвинен от Районна прокуратура – Бяла Слатина за извършени от него престъпления по чл. 235, ал. 1 и по чл. 331, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Наказателните производства срещу него са се водели за това, че на 06.07.2017 г., в землището на с. Тлачене, без редовно писмено позволително, той извозил 1 куб. м. дървен материал от горския фонд. Още 1,5 куб. м. били извозени от него в землището на с. Бъркачево. Общата стойност на дървесината е 115,50 лева.

На същия ден Р.П. по непредпазливост запалил имущество със значителна стойност – земеделски масиви, засети с пшеница. Единият от тях, собственост на едноличен търговец и с площ 1050 дка, се намирал в с. Тлачене. Вследствие на действията му изгоряла пшеница с площ 70 дка, с което били причинени щети в размер на 12 057,50 лева.

Другият запален от него масив, с площ от 290 дка и принадлежащ на дружество от гр. Бяла Слатина, се намирал в землището на с. Бъркачево. Изгоряла пшеница с площ 52 дка, е на стойност 9 464 лева. На още двама собственици на засят с пшеница земеделски масив от 181 дка, били причинени щети в размер на 7 280 лева. Сред пострадалите от извършеното от Р.П. престъпление е и собственичка на лек автомобил „Хюндай“ на стойност 800 лева.

По едно от делата съдът е наложил на Р.П. наказание „Пробация“, включващо следните мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години с периодичност два пъти седмично, задължителни срещи с пробационен служител за срок от три години и задължителен безвъзмезден труд в полза на обществото през следващите три години.

Другото наказателно производство срещу подсъдимия П. е решено с наложено наказание четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на хиляда лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст