ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бандата на Капоне прибирала по 100 милиона долара годишно

ал капоне

 Алфонсо Капоне остава в световната история като Гангстер №1. Името на американеца с италиански корени е символ на престъпността – убийства, рекет, подкупи, контрабанда. Той е един от първите гангстери, които открито живеят луксозно и без свян демонстрират това пред властите и обществото. Именно затова е куриоз и единственото дело срещу него… за укриване на данъци, при това само за 32 488 долара, уточнява Дарик.

Години наред той успява да е недосегаем за прокурорите, тъй като плаща солидни суми за прекратяване на разследвания и оттегляне на свидетелски показания. Обвинен е през май 1929 г. след като е арестуван за притежаване на незаконно оръжие във Филаделфия. Прекарва в затвора само година, а когато е освободен е включен в първия списък за най-жестоките на бандити на САЩ като "враг номер 1".

Тогавашният президент Хърбърт Хувър обаче настоява за залавянето на мафиота и издава заповед да бъде преследван за укриване на данъци. През пролетта на 1931 г. вече са събрани достатъчно доказателства за започване на съдебно дело. Капоне е обвинен по 22 точки за укриване на доходи и ощетяване на държавата с над 200 000 долара, получава и обвинения заедно с 68 членове на организацията му за 5000 отделни нарушения на алкохолния режим.

Капоне склонява да сключи сделка с прокуратурата и да получи само две години и половина затвор. Затова влиза в съда с усмивка, като смята, че само ще трябва да изслуша делото и да бъде оневинен. Още с влизането си обаче съдията нарежда да бъдат заменени всички съдебни заседатели.

След деветчасово заседание журито обявява Капоне за виновен по пет от повдигнатите му обвинения в злоупотреба с данъци. Съдът признава укрити данъци само в размер на 32 488,81 долара. Мафиотът е осъден на 11 години затвор, 50 000 долара глоби и още 30 000 за съдебни разноски.

В началото излежава присъдата си в затвора в Атланта, където e третиран повече като гост, отколкото като затворник. След това e преместен в затвора "Алкатраз", където отношението към него e еднакво сурово, както и към останалите затворници.

Наричан едновременно "враг номер 1" на САЩ и "съвременния Робин Худ" през ноември 1939 г. Ал Капоне е освободен за добро поведение. Дни след като е покосен от инсулт и умира в хасиендата си в Маями през 1947 г.

Той се занимава и с хазарт, рекет и други нелегални дейности. Гангстерът твърдял, че се грижи за обществените услуги в Чикаго и обичал да казва, че 90% от жителите на града са пристрастени към алкохола и хазарта "и аз се опитвам да ги снабдя с това, от което се нуждаят".

Само от контрабанда с алкохол Капоне се превръща в най-мощния гангстер с печалба от 100 млн. долара годишно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст