ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия се безпокои от напрежението между Европа и Тръмп

меркел щайнмайер

Обезпокоен съм от съществените промени в трансатлантическите отношения заради напрежението между Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за германската обществена телевизия А Ер Де, цитирано от АФП и БТА.

Щайнмайер, бивш министър на външните работи от социалдемократическата партия, каза, че повод за тревогата му са не "някакви си дразнещи послания в Туитър", а еволюцията в отношенията между Съединените щати и Европейския съюз. "Новата американска администрация вече не ни смята за част от една световна общност, в която действаме заедно, а гледа по същество на света като арена, на която всеки трябва да намери своя собствен път", отбеляза той.

В тази обстановка германският президент каза, че страната му – най-голямата икономика в Европа, но отдавна защитавана от САЩ по линия на НАТО – трябва да "порасне" и да "поеме (своите) международни отговорности".

Щайнмайер оцени положително неотдавнашните посещения в САЩ на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Важно е, че Германия и Франция показаха своята привързаност към свободната търговия и запазването на международното споразумение за иранската ядрена програма, аргументира се той, цитиран от ТАСС.

Германският президент припомни, че когато е подписвал сделката с Иран през 2015 г., тогавашният държавен секретар на САЩ Джон Кери е допуснал, че може би е била избегната война, предаде Франс прес.

"Това е важен етап, тъй като не бива да забравяме какво би могло да се случи, ако това споразумение се провали и Близкият изток започне да се превъоръжава", подчерта Щайнмайер. Той предупреди, че регионът не може да "понесе още един конфликт".

ТТръмп даде срок до 12 май за запълване на пропуските в иранското ядрено споразумение, като се закани, че в противен случай ще изтегли Съединените щати от договора.

Щайнмайер предупреди за заплахата от антисемитизма, предаде ДПА.

Това явление "унищожава (Германия) като дом за всички", аргументира се президентът. Той подчерта, че страната не бива да свиква със засиленото полицейско присъствие в синагогите. През последните седмици Германия стана сцена на няколко антисемитски атаки, включително срещу мъж с еврейска шапчица в столицата Берлин, припомня ДПА

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст