ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руската Държавна дума утвърди Медведев за премиер

Медведев

Долната камара на руския парламент утвърди с голямо мнозинство Дмитрий Медведев за следващ министър-председател, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В подкрепа на Медведев гласуваха 374 депутати в Държавната дума, 56 бяха против, без нито един въздържал се.

Комунистическата партия и левите националисти от "Справедлива Русия" предварително обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Медведев.

Управляващата общоруска политическа партия "Единна Русия" има 339 места в 430-местната долна камара.

52-годишният юрист Медведев е начело на руското правителство от 2012 г.

Президентът на Русия Владимир Путин, който в понеделник положи клетва и започна четвъртия си мандат, веднага предложи Медведев за следващ премиер и поиска от депутатите да подкрепят кандидатурата му.

Медведев каза днес на пленарно заседание на Думата, че Русия ще трябва да похарчи допълнително поне 8 трилиона рубли (125 милиарда долара) за 6 години, за да постигне икономическите цели в майския указ, подписан от президента Путин тази седмица, и че засега няма планове за промени в общото подоходно облагане. 

Общият обем на средствата за реализиране на майския указ ще бъде увеличен с една трета и ще достигне около 25 трилиона рубли.

Премиерът Медведев добави, че правителството скоро ще подготви предложения за промени в пенсионната възраст и че "тази година е особено важно да се синхронизира бюджетното планиране с подготовката на основните направления на дейността на правителството, както и с работата в рамките на държавните програми", предаде ТАСС.

Непопулярен и с редки публични прояви, Медведев беше обвинен в корупция от главния опонент на Кремъл Алексей Навални, който мобилизира хиляди демонстранти срещу него, посочва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст