ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Натириха джихадиста Захри в Мароко

захри

Джихадистът Науфел Вашид Захри (35 г.) беше екстрадиран в сряда (9 май) с полет от България за Франция от служители на Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и Главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието, съобщи пресцентърът на МВР.

Това стана възможно след извършено официално запитване до мароканските власти, идентификация на Захри и потвърждаване на информацията, както и постъпило по дипломатическите канали искане за неговата екстрадиция. Това даде основание на Окръжен съд – Хасково да отсъди незабавната екстрадиция на мароканския гражданин по официална молба от 14 февруари тази година от Апелативния съд на Рабат. Екстрадицията е съгласно постигната договореност между българските и мароканските власти, уточниха от пресцентъра.

Науфал Захри е заподозрен в тероризъм, като в родината му го очаква обвинение за лоялно членство в Ислямска държава и заемане на командна длъжност в йерархията на една от най-опасните терористични организации. Това бе потвърдено още през февруари от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тогава тя обяви, че задържаният е бил високо в йерархията на Ислямска държава.

Според данните чужденецът е работил към принадлежащата към Ислямска държава служба "Механизация" към Главна дирекция – "Военни лагери". Дейността си той е извършвал в град Ал-Маядин, област Дер-Алзор в Сирия. Установено е, че през последните месеци Захри е работил активно за изготвянето на подправени документи за бежанци. Службите у нас и европейските им партньори разследват дали те не са били използвани от опасни джихадисти за прехвърлянето им от Сирия на Балканите и Европа. Експертите припомнят, че терористичните организации използват наличните канали от организираната престъпност за наркотрафик, трафик на бели робини и фалшифициране на документи.

При разпитите Науфал Захри е посочил, че не се е сражавал в редовете на Ислямска държава. Освен за принадлежност към ИДИЛ  той е обвинен, че е набирал средства и е участвал в обучения на нови членове на джихадистката организация. Според показания на очевидци Захри е носил колан с експлозиви и е бил въоръжен с калашник и пистолет.

Законът в Мароко, където Захри е предпочел да бъде екстрадиран,  предвижда до 30 години затвор по тези обвинения.

Според информация от МВР той е бил заловен на 13 януари тази година на територията на ГПУ – Свиленград, след незаконно преминаване на държавната граница с Турция. Групата от 27 чужди граждани навлязла през територията на България не през определените за това места, т.е. през т. нар. зелена граница. Граничните патрули са ги установили в 8:30 ч.сутринта  и лицата са били задържани. Сред тях са шест мъже, шест жени и останалите са деца. Веднага са били изпратени в центъра в Харманли, където е започнала проверка на всички тези лица. Двадесет и шест от лицата, които представляват помежду си роднини, заедно с техните деца, са подали веднага заявление и са поискали да получат хуманитарен статут.

Захри е носил в себе си пет различни документа за самоличност: сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС. Българските служби бързо са установили, че сирийският паспорт е обявен за издирване от Интерпол.

Изпратена е снимка на Захри в Интерпол – снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи. В рамките на това международно сътрудничество, което установили българските власти, е била изготвена и т. нар. лицево-идентификационна справка, тъй като лицето по външни белези е било обявено за издирване и в Шенгенската информационна система (ШИС), и в Интерпол. Едва когато се установява категорично, че това е лице, което се издирва от мароканските власти, тогава е била издадена заповед за задържане и е била изпратена на българската прокуратура.

Той е бил задържан по информация от мароканските власти, уточни тогава вътрешният министър Валентин Радев. След ареста му Захри е настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци – Любимец. В рамките на извършената проверка бе установена и потвърдена самоличността му, както и че е обявен от съдебните власти на Мароко за международно издирване с цел арест и екстрадиция за терористична дейност като член на организация ИДИЛ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст