ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радиокомуникациите са ефективен инструмент в полицейската работа при екстремални условия

среща комуникации

 Министерството на вътрешните работи бе домакин на срещата на Експертната група по радиокомуникации, подформат на Работна група „Правоприлагане“.

В рамките на работните сесии представители на правоохранителните структури на държавите членки на ЕС, Норвегия и Швейцария, обсъдиха прилагането на общоевропейска радиокомуникация за охрана на обществения ред и реакция при бедствия. В този контекст бяха разгледани проекти на мрежи от следващо поколение.

„В много случаи радиокомуникациите са единственият способ за координирани действия на терен в екстремални условия и извънредни ситуации. Благодарение на тях различните структури могат да съгласуват действията си и да работят като един екип“, подчерта при откриване на срещата заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той изтъкна приемствеността и съгласуваността в работата на експертната група като гарант за ефективност при съвременните изисквания.

Делегати от Норвегия, Финландия и Швеция споделиха опит при разработването на междусистемна съвместимост. Участниците се запознаха и с напредъка в изготвянето на европейска пътна карта в тази сфера. От своя страна  България представи добри практики по отношение развитието на ТЕТРА-мрежата на Министерството на вътрешните работи и Интегрираната интелигентна система за сигурност. Фокус в разговорите бяха също разработването на спецификации за мобилна телефония, както и хармонизиране на честотите на дронове, използвани за охрана на обществения ред и реакция при бедствия.

Работната група по радиокомуникациите (RCEG) е създадена с Препоръката на Съвета от 4-5 юни 2009 г. относно подобряването на радиокомуникациите между оперативните звена в пограничните райони, в отговор на нарастващата нужда от проучване на въпросите, свързани с критичната комуникация, развитието на интерсистемните интерфейси, вкл. разходите и възможностите за финансиране. RCEG докладва на Работна група „Правоприлагане“ и включва в състава си експерти, занимаващи се с мобилни комуникации.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст