ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Демократична България” за АЕЦ “Белене”: Завой към Кремъл и рестарт на краденето

АЕЦ "Белене "

Обединението Демократична България, в което влизат "Да, България", ДСБ и Зелените, категорично се противопоставя на идеите за подновяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Според тях "исканото от премиера Бойко Борисов възобновяване на прекратения проект АЕЦ „Белене” е завой към Кремъл и рестарт на кражбите".

"Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, зад което прозира двойна игра, скрепяваща управляващата коалиция и задкулисни отношения с БСП, е крайно вреден за българските геополитически, финансови и екологични интереси", се казва в позиция на формацията.

Авторите на позицията питат премира какво го принуждава да поиска отмяна на мораториума, след като сам определя проекта като сеизмично рисков и при положение, че докладът, който самият той е поискал от Българска академия на науките не доказва нуждата от допълнителни мощности нито в България, нито в региона. Демократична България пита Борисов и защо след 2009 г., повече от две години, не спираше проекта при положение, че е имал парламентарно мнозинство и е допринесъл да натрупването на нови плащания в допълнение на прахосаните и откраднати милиарди от джоба на българския данъкоплатец. 

Друг въпрос, според формацията, е защо по време на 10-годишното управление на ГЕРБ не беше направено нищо за осветляването и наказването на виновните. 

"Възобновяването на АЕЦ „Белене” е измама спрямо дясно-центристките избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия. Демократична България ще отстоява интересите на гражданите и е в готовност за протестни действия в случай, че проекта АЕЦ „Белене” бъде възобновен",  се казва още в позицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст