ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите ограничиха възможностите за обжалване на обществени поръчки

Депутати

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, насочени срещу „тенденциозното и неоснователно обжалване”, предаде „Фокус”. „За“ законопроекта гласуваха 93 народни представители, „против“ – 20 и „въздържали се“ – 42, с което той бе приет. Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ и с тях се въвежда отговорност за причинените вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване.

Ограничава се и кръгът на лицата, които могат да възразяват срещу резултатите от процедурата, а също и изискванията към тях.

В рамките на дебата от „БСП за България“ обявиха, че няма да подкрепят промените в ЗОП. Секретарят на групата Филип Попов посочи, че левицата няма как да подкрепи законопроекта в този му вид, защото предложенията в него не са нормални за една правова държава и няма да се приемат добре от европейските институции. Според него се разбира желанието на вносителите да се осигури още една бърза писта по поръчките, но тя би следвало да е балансирана.

От ДПС заявиха, че ще се въздържат от подкрепа на закона, защото споделят целите, но не и методите в проекта. Според Хамид Хамид от ДПС това може да се тълкува като възпрепятстване до достъпа до правосъдие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст