ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Созопол и Велинград се съвзеха

Министерски съвет Владислав Горанов Томислав Дончев

Двадесет и една общини, които бяха в лазарета през миналата година заради лошо финансово състояние, вече са изписани. Сред тези, които отпадат от списъка през тази година, са Созопол, Кърджали, Тетевен, Велинград и др. Многото на брой села и и махали вкараха туристическите ни центрове Созопол и Велинград в затруднения, но вече балансът между мощния център и околностите е на път да бъде постигнат, коментираха от финансовото министерство.

През 2017 г. са съгласувани планове за финансово оздравяване на 10 общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли.

„Тези общини изготвиха и изпратиха за съгласуване оздравителни планове, в които си поставят цели за финансово оздравяване, които включват мерки за увеличаване на приходите и оптимизиране и ограничаване на разходите в годишен и средносрочен план, изготвени на база на обективен анализ на основни финансови показатели. Целта е да бъде намален дефицитът по бюджета, както и ограничаване на необезпечените и просрочени задължения и да бъдат въведени конкретни мерки за подобряване на процеса на управление на общинските финанси”, пише в отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане.
В новия черен списък са 13 общини (или 4,9% от всички общини в страната). Те отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините края на 2017 г. Става дума за Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст