Лихвените индекси взривиха политическото празнословие

Парламент Менда Стоянова

От години "БАНКЕРЪ" поддържа тезата,  че най-големият  риск за финансовата стабилност на страната ни е политиканстването на парламентарните партии. И за кой ли път това се потвърди, докато в парламента дебатираха по  промените в Закона за кредитните институции.

Накратко – обсъжданите в пленарната  зала изменения имат за цел да създадат правна възможност, ако  отпадне  един от лихвените индекси (бенчмарк), които се използват във финансовата ни практика,  той автоматично да бъде заменян с друг.  Но не какъв да е, а индекс, който се изчислява от компания  администратор, лицензирана и надзиравана от съответния контролен орган. В случая  този надзорен орган е БНБ. А такива индекси (бенчмаркове) са например СОФИБОР, ЛИБОР и ЮРИБОР.

Според европейския Регламент 1011, въведен през 2016-а, изчисляването на всички бенчмаркове  трябва да се  извършва  по много строги критерии и от администратори, които също трябва да отговарят на точни надзорни изисквания. Промените са важни, защото засягат  приложението на Закона за потребителския кредит и на Закона за жилищните кредити на потребители. А от всички банки в България само две не използват за  определянето на лихвените си нива по левовите заеми  индекса СОФИБОР. 

Предложените промени в Закона за кредитните институции защитават потребителите – в текста  е казано, че при замяна на лихвените индекси евентуалният  нов  бенчмарк не може да бъде с по-високо ниво от този, който заменя. Какъв е проблемът тогава за кредитополучателите? Никакъв. Но  в този чисто технически текст опозиционната левица видя идеален шанс да извлече дивидент, като превърне един чисто професионален проблем в репутационен и да омаже чрез  него репутацията на търговските банки и на БНБ.

Както в повечето подобни случаи, изригването на вулкана от политически манипулации и разливането на лавата от депутатски безсмислици по темата бяха дирижирани от депутата от БСП Румен Гечев. Не може да му се отрече, че за широката публика неговите аргументи изглеждаха достоверни. Защото той се опита ловко да жонглира с факти и със  специфични за темата понятия и внушения.

Гечев и колегите му от БСП се бяха прицелили (за кой ли път) в БНБ и в търговските банки, явно желаейки да убедят широката публика, че направените предложения за изменение на Закона за кредитните институции целят да заменят в договорите за кредит на гражданите  действащия  индекс СОФИБОР с  по-висок лихвен индекс. По този начин според Гечев банките всъщност искали да вдигат лихвите по кредитите. А БНБ едва ли не давала мълчаливото си съгласие за това, като нито информира  парламента, че се отказва от изчисляването на СОФИБОР, нито предприема  действия за замяната му с нов лихвен индекс, който  да поддържа самата тя.

"Предлага ни се нещо скандално. Сега Централната банка ни уведомява, че на 16 март 2017-а е приела  решение от 1 юли 2018-а да  не изчислява и съответно да не публикува нашия български индекс СОФИБОР. Не ми е известно след това БНБ  да си е направила труда да предупреди, да информира бджетната комисия и парламента, че това ще наложи промяна в Закона за кредитните институции", атакува  Гечев . Той веднага заяви, че Регламентът  позволява на Централните банки в ЕС да изчисляват индекси и дори увери присъстващите, че ЕЦБ вече се готви да публикува такъв индекс. И попита защо БНБ не прави същото. След което веднага направи внушение, че БНБ играе по свирката на търговските банки, които искали да се отърват от СОФИБОР, защото  сега бил с отрицателна стойност – 0.495 процента. И да го заменят с по-благоприятен индекс, с по-висока стойност. Ама нали точно това забраняват промените в закона, за които става дума. Тази подробност  депутатът от БСП забрави да спомене. Но  и останалите му твърдения са полуистини и манипулации. Например за индекса, който готвела ЕЦБ. Визира се  промяна  на индекса ЕОНИА, който не се ползва в търговските сделки и в кредитните  договори, а дава индикации от ЕЦБ доколко пазарът следва нейната лихвена политика и дали тя не се нуждае от корекции.

Другата  манипулация е, че не е вярно, че БНБ не поддържа лихвен индекс – поддържа такъв и той се казва "ЛЕОНИЯ плюс". Той  се изчислява изцяло според правилата на Регламент 1011 и замени стария индекс "ЛЕОНИЯ". Какво пречи на банките  да заменят с него СОФИБОР, ако не се намери лицензиран администратор, който да администрира СОФИБОР или някакъв друг индекс вместо него? Дали защото ЛЕОНИЯ се изчислява на базата на еднодневни сделки на пазара, или защото стойността му – минус 0.5%, е много по-ниска от тази на СОФИБОР?

Като споменахме пак  СОФИБОР, дойде ред да кажем и коя е  третата манипулация на парламентарната левица. Румен Гечев споменава за някаква стойност на СОФИБОР от минус 0.495 процента. Ама на кой СОФИБОР – на едноседмичния, на двуседмичния, на едномесечния  или на тримесечния и шестмесечния едноименен индекс?! Че те индексите с това име, както се вижда, са  много.  Но точно с помощта на  тримесечния и на шестмесечния СОФИБОР се сключват повечето кредитни договори. Освен това през  последния  един месец нито един от тях не е имал  споменатите от Гечев стойности от минус 0.495 процента. Всъщност за този период стойностите на тримесечния СОФИБОР твърдо стоят на минус 0.05%.  Шестмесечният  СОФИБОР пък е положителен. Въобще при индексите СОФИБОР  не се вижда  стойност от минус 0.495 процента.

Такава има при индекса СОФИБИД, ама той е нещо по-различно от СОФИБОР, и не сме чували да се ползва при сключването на кредитни сделки. Та, ако СОФИБОР  като стойност  е около нулата, че и повече, какъв е проблемът  да бъде изоставен,  ако не бъде намерена лицензирана институция, която да го администрира? И да бъде заменен с изчислявания от БНБ индекс ЛЕОНИЯ плюс  или с шестмесечния ЮРИБОР ? Той за  последния месец се е движел в рамките на минус 0.27%, а пък тримесечният му съименник  е варирал около минус 0.327 процента. При тези варианти лихвените индекси, които ще заменят СОФИБОР  в кредитните договори ще са по-ниски.

Депутатите от левицата заподозряха, че някакви момчета щели да се съберат и да правят бизнес, като изготвят индекс с много високи и изгодни за банките нива. Ама това и  сега  може да стане, ако банките започнат  да си обменят депозити на пазара на високи стойности. Но не го правят. А и нали БНБ трябва да лицензира  като администратори споменатите" момчета", които  според Гечев и съпартийците му дебнат в сенките.

Да,  лихвените индекси ще скочат след време – вероятно в края на 2019-а, но не заради манипулации, а защото в един или друг момент  ЕЦБ или  Федералният  резерв ще повишат своите. Е,  тогава  депутатите от БСП могат да се изявят –  да им размахват пръст и да им търсят сметка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст