Пак ускоряваме газовата връзка с Белград

България и Сърбия - междусистемна газова връзка газ

На 17 май България и Сърбия подписаха съвместна декларация за изграждането на газовия интерконектор между двете страни. Ден по-рано правителството одобри проектодокумента и упълномощи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го парафира. Това стана по време на дискусия на тема "Инвестиционен потенциал на Западните Балкани" в НДК в рамките на Срещата на върха в София.

С декларацията двете страни обявяват ангажимента си за изпълнение на проекта, така че междусистемната газова връзка София-Димитровград (Сърбия)-Ниш (Сърбия) (IBS) да бъде въведена в експлоатация най-късно до месец май 2022 година. Документът предвижда създаване на съвместна работна група, която да контролира изграждането на интерконектора и в рамките на която да бъдат обсъждани и намирани решения на всички възникнали въпроси. Правителството определи държавната компания "Булгартрансгаз" ЕАД за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод у нас. Досега за изграждането на интерконектора отговаряше Министерството на енергетиката. За да поеме операторът на преносна система отговорността за проекта, той трябва да получи одобрението на Европейската комисия. 

Изграждането на интерконектора България-Сърбия е изцяло в унисон с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС за свързаност на Западните Балкани. Очакванията са проектът да допринесе за диверсификацията на маршрутите и засилване на сигурността на газовите доставки както за България, така и за страните в региона.

Това е поредният документ за реализация на проекта след като през януари 2017 г. двете страни се разбраха да подпишат меморандум за разбирателство, който да ускори строежа и да стане продължение на сключеното на 14 декември 2012-а споразумение за самото изграждане на интерконектора. Подобна ускорителна декларация бе подписана и през май 2015-а.

Междусистемната газова връзка България – Сърбия e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст