ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Превозвачите излязоха на протест

Протест на превозвачи в София

Международните превозвачи на товари и пътници спазиха заканите си и излязоха на протест в столицата срещу първия законодателен пакет "Мобилност" на Европейската комисия. В четвъртък (17 април) около 100 камиона и горе-долу още толкова автобуса се строиха в София. Протести се провеждаха паралелно и в други български градове. 

Браншът негодува, въпреки че по-рано през седмицата негови представители се срещнаха с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски. Българските компании са недоволни от законодателните изменения, които според тях ще увеличат значително разходите им, доближавайки ги до западноевропейското ниво. (Подробности – на стр.21)

От Сдружението на международните превозвачи изтъкнаха, че протестът им е подкрепен от всички браншови организации у нас, от правителството, всички политически партии и от български представители в Европа. Това само по себе си показвало колко важен и сериозен е проблемът. Организацията смята, че законодателният пакет не е съобразен с нуждите на индустрията, което от своя страна щяло да засегне и всеки един потребител, тъй като в момента около 70% от стоките за домакинствата се транспортирали с тежкотоварни автомобили. В крайна сметка тези нерегламентирани регулации щели да доведат и до ръст на цените на стоките с между 50 и 100 процента. 

Протестиращите настояват спорните моменти в предложените разпоредби да бъдат предоговорени, така че да бъдат изгодни за всички.  

"Европейската пътна мрежа има силна нужда от разширяване на охраняемите паркинги и повече сигурност на самите тях. В момента изискванията на застрахователите са шофьорите да са в непосредствена близост до товарите, които превозват. За всички тези въпроси трябва да бъде намерено решение", обясниха от сдружението. Днес обаче изобщо не се работи по тези направления, а и реализацията на такива проекти ще отнеме много време.

Иначе протестът започна в 10.30 ч. от булевард "Цариградско шосе". В 13.00  шофьорите се събраха на площад "Македония", за да се насочат към сградата на НДК, където по това време се провеждаше срещата на върха на Европейския съюз, в която участват и лидерите на страните от Западните Балкани. 

Непосредствено преди форума премиерът Бойко Борисов съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон са изразили готовност да преосмислят предложенията в първия пакет "Мобилност".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст