Колко струва конкурентоспособността на българския бизнес?

александър манолев

Над 650 млн. лв. са инвестирани за повишаване конкурентоспособността на българския бизнес от началото на програмния период на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ до сега. Това съобщи заместник-министъра на икономиката Александър Манолев  по време на Комитета за наблюдение на програмата, който бе открит в петък.

„Вече са договорени над 75% от наличните средства по програмата, като на този етап няма опасност от загуба на средства по нея. Основният ни приоритет е да инвестираме максимално ефективно оставащия финансов ресурс“, подчерта Александър Манолев и уточни, че до края на годината предстоят да стартират процедури на обща стойност над 230 млн. евро.

Особено внимание е отделено на предстоящата мярка за насърчаване на предприемачеството. За нея са заделени 67 млн. лв. и предизвиква сериозен интерес в частния сектор. В рамките на заседанието нейните параметри отново бяха обсъдени, като целта е те да бъдат финализирани до няколко месеца.

По програмата вече са инвестирани над 60 млн. евро за внедряване на иновации и технологични решения в български компании и около 400 млн. лв. за растеж на малките и средни предприятия, стана ясно по време на форума. Общият брой на предприятията обхванати от безвъзмездната помощ е над 1500. „Ако запазим това темпо на работа, до края на 2023 година от европейско финансиране по ОПИК ще се възползват над 3 хил. компании“, подчерта Александър Манолев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст