Въпреки цензурата и страха: Благотворителна изложба на карикатури и представяне на книгата “Хвала Пеньо”

Запушена уста

В началото на следващата седмица, на 21 май от 19.00 часа, в НДК предстои да бъде открита благотворителна изложба на карикатури и представяне на книгата „Хвала Пеньо“. Книгата проследява политическия, семейния и светския живот в българската действителност и цели да разсмее и провокира. Тя съдържа 108 епиграми и толкова карикатури.

Автор на карикатурите в книгата е Златин Орлов. Автор на епиграмите е Славчо Парушев. Вдъхновението за сборника „Хвала Пеньо“ идва от „Люти чушки“ на Радой Ралин.  „Това е една много интересна идея на моя съратник в правенето на книжката. Това е провокирано от сорт люти чушки, които се казват халапеньо, както е написано и върху корицата на книжката „Друг вид люти чушки“, каза Златин Орлов в „Преди всички“.

Нито едно издателство не се е осмелило да издаде книжката заради няколко епиграми в нея, каза още Орлов. „Епиграмката се казва „Банкя гурме“, а текстът е „Народът свиква на зелена тиква“. Аз нарисувах една тиква, която е аранжирана със свещички като торта за рожден ден. Изглежда тази карикатура беше проблемна за някои от издателствата. В крайна сметка издадохме сами своята книга, нито едно издателство не се осмели“.

Всички събрани средства от книжката ще бъдат насочени в подкрепа на млади български художници, които са студенти в Националната художествена академия. „Целта е два пъти в годината да организираме техни изложби, които да достигнат до повече зрители, евентуални купувачи и ценители на изкуството, за да могат младите художници да навлязат в културния живот на България, в най-трудния период от тяхната кариера – началото“, каза още Орлов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст