Радев поиска директни доставки на газ от Русия

Президентство тържествено издигане знамето на ЕС Румен Радев

Президентът Румен Радев даде първото си интервю за руска медия в рамките на двудневното си посещение, в рамките на което ще се срещне с Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

В разговор с московското издание "Комерсант" Радев акцентира върху изграждането на АЕЦ "Белене" и нуждата от газопровод за директни доставки на руски газ за България. Държавният глава отбелязва също така, че е невъзможно страната ни да закупи още руски самолети МиГ.

Освен това българският президент подчертава, че рано или късно западните санкции срещу Кремъл ще бъдат отменени:"Никакви санкции не са вечни, защото нанасят щети на всички страни и представляват неефективен инструмент", посочва Румен Радев.

За АЕЦ "Белене" той привества решението на правителството отново да постави темата на дневен ред. "Беше време, когато същите тези български политици се гордееха с прекратяването на този проект. Аз смятам, че това е проява на реализъм и зрелост. Този проект има бъдеще, но с ясни юридически, времеви и ценови рамки", казва Радев.

"България е атомна страна и трябва да остане атомна… Дългогодишният ни опит и силните традиции в ядрената енергетика, както и плановите ни за бъдещето и проектите в енергетиката трябва да включват ядрена централа", допълва държавният глава, без да се наема да посочи конкретна държава, която ще се ангажира с играждането на централата.

За доставките на газ от Русия президентът настоява, че те трябва да се случват директно през Черно море. И допълва, че България трябва да стане разпределителен център за газ в района, за което имаме твърдо намерение и подкрепа от Европейския съюз.

"Що се отнася до доставките на газ от Русия, смятам, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Да наречем това "Български поток". Президентът настоява, че това е "подход, диктуван от здравия смисъл и изискванията за енергийна сигурност и ефективност не само към България, но и към ЕС като цяло, а и тези стремежи не се отличават по нищо от намеренията на Германия да реализира "Северен поток 2".

"Безспорно, най-сигурният, най-надеждният и най-евтиният път е прекият", категоричен е Румен Радев. И добавя: "Затова е наш общ интерес да получим пряк излаз на руски газ на черноморския бряг на България, Убеден съм в това".

Запитан директно дали е възможно България да закупи руски изтребители, държавният глава казва, че това е невъзможно, най-малкото заради утвърденото от правителството изискване те да са произведени и да са на въоръжение в поне една държава от НАТО.

От "Комерсант" питат и за мнението му дали е основателно твърдението на бившия президент Росен Плевнелиев, че Русия финансира политически партии и се меси във вътрешните работи на България. Радев казва, че няма да коментира действия на предшественика си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст