Учени от БАН разработват нови психотестове за рискови шофьори

Такси таксиметров шофьор

Заради зачестилите случаи на агресия на пътя от следващата година шофьорите ще се оценяват с нови психотестове, които се подготвят от екип на БАН. В тях изцяло ще се осъвременят критериите, по които става ясно дали кандидатите за книжка имат право да са зад волана или не. Целта е на пътя да не попадат опасни и агресивни шофьори, съобщи Нова телевизия.

В момента на психотестове се подлагат само джигитите с отнета книжка и кандидатите за професионален шофьор на пътници и товари. Новите тестове ще отчитат дали кандидатите са концентрирани на пътя, страдат ли от тревожност, гняв, агресия, дали търсят силни усещания и имат ли склонност към рисково поведение.

Бъдещите водачи ще се отсяват на три етапа. Първо – проверка на концентрацията. Второ – на личностните характеристики. И трето – тест за бързина и точност на реакциите.

В специални лаборатории, сертифицирани от "Автомобилна администрация", се проверява психологическата годност на шофьорите с провинения."Следи се устойчивост на характера, практичност, самоконтрол, емоционална лабилност, агресия, склонност към риск", обяснява Лиана Веши – психолог в лаборатория.

На всеки три години тук се тестват и уменията на професионалните водачи – на таксита, тирове и обществен превоз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст