Външните министри на Г-20 обсъждат световното управление в Аржентина

г-20 г20 аржентина

След като не успяха да се споразумеят по обща декларация по трудни въпроси като Иран, Палестина, Сирия и Венецуела, министрите на външните работи от Г-20 ще дискутират днес в аржентинската столица Буенос Айрес "мултилатерализма и световното управление", предаде Франс прес.

"Ще става дума за поддържане на засилена динамика на международно сътрудничество по големите теми в международния дневен ред и по-специално борбата с тероризма и борбата с климатичните промени", посочи френското външно министерство.

Европейският съюз ще бъде представляван от българския външен министър Екатерина Захариева, чиято страна е ротационен председател на съюза. Захариева оглавява делегацията на ЕС.

Очаква се по инициатива на аржентинското председателство на Г-20 и на САЩ на срещата да бъде изразена позиция за Венецуела ден след спорните президентски избори. Бойкотирани от опозицията, изборите ще дадат възможност на президента Николас Мадуро да остане на власт.

След срещата ще бъде оповестена обща декларация, подписана от 20-те страни в групата. Пресконференция ще дадат аржентинският външен министър Хорхе Фори, външният министър на Германия (домакин на предишната среща на Г-20) Хайко Маас и на Япония (председател на следващата среща на групата) Таро Коно.

Очаква се в срещата да участват шефът на британската дипломация Борис Джонсън и китайският външен министър Ван И. САЩ ще бъдат представлявани от помощник-държавния секретар Джон Съливан, а Русия – от заместник-министър.

Днешната среща на външните министри от Г-20 ще е втората. Първата бе организирана през 2017 г. в Хамбург по предложение на тогавашното германско председателство.

Срещата на върха на Г-20 ще се състои на 30 ноември и 1 декември в Буенос Айрес – за първи път в Южна Америка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст